DNA cere încă 30 de zile de arest pentru Apostu şi Stoia

Procurorii clujeni din cadrul Serviciului Teritorial Cluj au cerut prelungirea cu încă 30 de zile a mandatului de arestare emis în 11 noiembrie pe numele primarului Sorin Apostu. Anchetatorii cer, de asemenea, să fie ţinut după gratii, cel puţin tot atîta timp, şi directorul general al Brantner România, Călin Stoia.

Sorin Apostu şi directorul general al Brantner România, Călin Stoia, au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, în noaptea de 10 spre 11 noiembrie, în baza unor mandate emise pe numele lor de Curtea de Apel Cluj. Apostu a fost arestat pentru luare de mită, iar Stoia pentru dare de mită. Cei doi au făcut recurs la măsura arestării preventive, însă ÎCCJ le-a respins solicitările.

Mandatele emise pe numele celor doi ar urma să expire în 11 decembrie, însă anchetatorii au depus încă de vineri o solicitare la Curtea de Apel Cluj pentru prelungirea măsurii arestării faţă de cei doi. Conform Codului de Procedură Penală, prelungirea duratei arestării preventive se dispune pe baza propunerii motivate a procurorului care efectuează urmărirea penală. Procurorii au cerut ca Apostu şi Stoia să rămînă în continuare după gratii pe motiv că urmărirea penală nu a fost încă finalizată, iar motivele care au stat la baza arestării se menţin şi acum. Mandatele emise pe numele lui Apostu şi a lui Stoia au avut trei motive: au încercat să zădărnicească în mod direct sau indirect aflarea adevărului prin influenţarea unei părţi, a unui martor sau expert ori prin distrugerea şi alterarea mijloacelor de probă; pregătesc săvîrşirea unei noi infracţiuni; lăsarea sa în libertate ar prezenta un pericol concret pentru ordinea publică.

Pe lîngă toate acestea, anchetatorii susţin că se impune prelungirea arestării pentru că trebuie făcute mai multe acte în vederea finalizarii urmăririi penale: audierea mai multor martori, audierea inculpaţilor; confruntarea între inculpaţi, respectiv între aceştia şi martori. Cererea DNA de prelungire a mandatelor de arestare pentru Sorin Apostu şi Călin Stoia va fi analizată de Curtea de Apel Cluj în cursul zilei de marţi, 6 decembrie.

Astăzi, în schimb, Curtea de Apel Cluj va judeca o cererea înaintată de Sorin Apostu, care vizează punerea sa în libertatea sub control judiciar. Potrivit dispoziţiilor art. 160 alin. (1) şi alin. (2) c.pr.pen., liberarea provizorie sub control judiciar se poate acorda în cazul infracţiunilor din culpă precum şi în cazul infracţiunilor intenţionate pentru care legea prevede pedeapsa închisorii ce nu depăşeşte 18 ani. Liberarea provizorie sub control judiciar nu se acordă în cazul în care există date din care rezultă necesitatea de a-l împiedica pe învinuit sau inculpat să săvîrşească alte infracţiuni sau că acesta va încerca să zădărnicească aflarea adevărului prin influenţarea unor părţi, martori sau experţi, alterarea ori distrugerea mijloacelor de probă sau prin alte asemenea fapte.

Potrivit Codului de Procedură Penală, în cazul în care se admite cererea de liberare provizorie sub control judiciar, Apostu va trebui să respecte următoarele obligaţii: să nu depăşească limita teritorială a municipiului Cluj-Napoca; să se prezinte la organul de urmărire penală şi la instanţa de judecată ori de cîte ori este chemat; să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea de către instanţă, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de cîte ori este chemat; să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea instanţei care a dispus măsura; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme; să nu se apropie de martorii cauzei şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect decît în cazurile şi condiţiile cînd soluţionarea cauzei penale în care sînt cercetaţi împreună o va impune. De precizat că, în cazul în care se va admite această cerere, Apostu nu va putea reveni în funcţia de primar, pentru că legea penală prevede că în astfel de cazuri inculpatul nu poate exercita profesia, meseria sau activitatea în exercitarea căreia a săvîrşit fapta.

Precizăm că şi Călin Stoia a încercat să fie pus în libertate, el apelînd la liberarea provizorie pe cauţiune. Instanţa i-a fixat ca garanţie în acest caz suma de un milion de lei. Cu toate că Sorin Stoia a pus la dispoziţia instanţei această sumă cu titlul de garanţie pentru eliberarea din arest, Curtea de Apel Cluj a respins solicitarea de eliberare pe cauţiune. Instanţa a reţinut că există date că „inculpatul a creat doar o aparenţă a îndeplinirii obligaţiei de depunere a cauţiunii, deoarece suma de bani stabilită de către instanţă cu titlu de cauţiune nu a fost consemnată pe numele inculpatului, ci este depusă în contul unei persoane care nu are legătură cu cauza”. În motivarea instanţei se mai arată că în ziua reţinerii lui Sorin Apostu, Călin Stoia ar fi încercat să şteargă date de pe calculatorul său, chiar să şi înlocuiască hardul.

Potrivit judecătorului Curţii de Apel Cluj, relaţia de prietenie dintre Stoia şi Apostu poate afecta întreaga comunitate: „În cauză, activitatea presupus infracţională a inculpatului petent este legată de persoana inculpatului Apostu Sorin, primar al localităţii, şi atribuţiile de serviciu ale acestuia, astfel că interesul public este unul major, deoarece consecinţele acţiunilor acestora sînt de natură a afecta o întreagă comunitate. Din această perspectivă, metoda adoptată de către inculpatul – petent de a disimula actele de dare de mită prin întocmirea fictivă a unor contracte de consultanţă juridică cu cabinetul de avocatură al soţiei inculpatului Apostu Sorin, fără ca aceasta să presteze vreo activitate juridică efectivă, sînt de natură a genera o gravă perturbare a ordinii publice atît sub aspectul respectării legii de către persoanele aflate în funcţii elective, cît şi cu privire la onestitatea care trebuie să guverneze mediul de afaceri. Aşadar, condiţia pericolului public solicitată de lege există şi este conturată fără dubiu, iar rezonanţa faptei de genul celei presupus a fi comise de inculpat este actuală şi suscită interes cel puţin sub aspectul modului de acţiune a organelor statului”.

Potrivit DNA, Sorin Apostu a primit, în perioada 2009-2011, 94.000 de euro pentru a încheia contracte de salubrizare şi asigurare a parcului auto al regiilor subordonate CL Cluj, banii fiind încasaţi de la firmele beneficiare ale contractelor prin cabinetul de avocatură al soţiei sale. Soţia primarului municipiului Cluj-Napoca, Monica Undina Apostu, este şi ea învinuită în acest dosar.

În acest dosar sînt cercetaţi pentru dare de mită şi oamenii de afaceri Simion Mureşan (Electrogrup), Călin Stoia (director general al Brantner România), şi Mustafa Bekar (asociat la Kiat Group Construct). Firma Brantner – Vereş a cîştigat, alături de compania Rosal Grup, licitaţia organizată de Primăria Cluj-Napoca, în 4 iunie 2009, privind concesiunea serviciului de salubrizare menajeră, fiecare adjudecîndu-şi un sector al municipiului.

C. PURIŞ

Articole din aceeasi categorie