Disperați de majorările prețurilor la carburanți, taximetriștii amenință cu proteste publice

Asociaţia pentru Drepturile Taximetriştilor Independenţi-ADTI a anunțat că transportatorii în regim de taxi pregătesc acţiuni de protest şi cer Guvernului să adopte măsuri urgente de plafonare a preţurilor la carburanţi.

După ce, în cursul săptămânii trecute, mai multe organizații patronale ale transportatorilor rutieri au anunțat proteste publice dacă Guvernul nu ia măsuri privind majorarea prețurilor la carburanți și la polițele RCA, și taximetriștii au anunțat că pregătesc acțiuni de protest.

„Având în vedere ultimele evoluţii de creştere a preţului la carburant, benzina şi motorina depăşind pragul de 7 lei/litru, Asociaţia pentru Drepturile Taximetriştilor Independenţi-ADTI solicită Guvernului României o întrevedere pentru adoptarea unor măsuri urgente de plafonare a preţurilor la carburant”, se spune într-un comunicat al organizației, care subliniază că transportul public local de persoane în regim de taxi este un important serviciu comunitar de utilitate publică.
„Datorită majorării preţurilor la carburant, energie electrică, tarife RCA şi a coşului zilnic, transportatorii independenţi se confruntă cu mari probleme şi abia mai fac faţă cheltuielilor. În aceste condiţii, activitatea de transport nu mai poate fi sustenabilă”, mai afirmă taximetriştii, care suțin că, deoarece, îşi obţin veniturile numai din surse private, majorarea tarifelor nu este o soluţie în acest momen.

Reamintim că, la sfârșitul săptămânii trecute, Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) a anunțat că transportatorii rutieri solicită organizarea unor acţiuni de protest publice. FORT afirmă că, din cauza creșterii preţurilor la motorină şi benzină, o mulțime de transportatori rutieri au ajuns să utilizeze păcură în loc de motorină. Organizaţia cere Guvernului să organizeze o întâlnire cu reprezentanţii din sector, pentru identificarea de soluţii privind ”aplicarea soluţiilor necesare redresării şi stabilizării transporturilor rutiere autohtone”. De asemenea, Federația reclamă că „tarifele RCA s-au dublat în ultimele 6 luni”, iar ”în frontiere se pierde timp preţios în cozi kilometrice, în timp ce problematica abuzurilor ANAF în raport cu diurnele acordate şoferilor nu s-a rezolvat încă”.

De asemenea, trei organizaţii patronale ale transportatorilor rutieri – Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002) şi Asociaţia Operatorilor de Transport Rutier „APULUM” – au anunţat că pregătesc proteste publice dacă Guvernul nu va interveni pentru plafonarea preţurilor la polițele RCA.

În acest context, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a trimis Ministerului Finanţelor o propunere de Hotărâre de Guvern în care se prevede o limitare la nivelul tarifelor de referinţă, timp de 6 luni, a preţului la poliţele RCA, iar ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a afirmat că propunerea va fi pusă în dezbatere publică şi va fi adoptată în regim de urgenţă.

Pe de altă parte, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei a afirmat că plafonarea preţurilor nu este suficientă pentru a rezolva criza de pe piaţa RCA şi este nevoie de un pachet de mai multe măsuri pentru a fi siguri că nu vor mai exista aceleaşi probleme, fără însă a preciza care sunt aceste măsuri, iar Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare-Reasigurare din România atenționa, încă din noiembrie anul trecut, că plafonarea tarifelor la RCA poate atrage o procedură de infringement împotriva României.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut