Dispare o frontieră dintre România și Republica Moldova

Guvernul Republicii Moldova a aprobat semnarea Acordului cu Guvernul României privind controlul coordonat pe teritoriul României, în punctul de trecere al frontierei de stat Leuşeni – Albiţa, pe sensul de intrare în România, informează un comunicat ale executivului de la Chişinău.

Acordul va contribui la accelerarea şi facilitarea traversării frontierei comune, prin efectuarea controlului coordonat al traficului în baza principiului „oprire unică”, fapt care va reduce timpul de aşteptare la trecerea frontierei, inclusiv a transportului de mărfuri.

În acelaşi timp, aplicarea documentului va contribui la asigurarea securităţii la frontiera moldo-română, segment important al frontierei externe a Uniunii Europene, la asigurarea securităţii naţionale, prin consolidarea eforturilor în prevenirea şi contracararea criminalităţii transfrontaliere, şi, nu în ultimul rând, va oferi o soluţie de deblocare a lanţului logistic de aprovizionare, în contextul crizei generate de războiul din Ucraina.

Acordul va fi valabil pentru o perioadă de şase luni, cu posibilitatea prelungirii lui, în baza evaluării în comun a rezultatelor sistemului de control. Prelungirea valabilităţii se va realiza pe cale diplomatică. Aplicarea Acordului poate fi suspendată temporar, în totalitate sau parţial, de oricare dintre părţi, din motive de securitate naţională, de ordine publică ori de sănătate publică, precizează comunicatul.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut