Din tradiția satelor noastre. Sărbătoarea bucatelor

Ce poate fi mai frumos pentru truditorii pământurilor în acest început de toamnă frumoasă decât să-și poată aduna roadele muncii de peste an și să le ofere pieței și gospodinelor spre a-și pregăti cămările iernii.

Și chiar așa au procedat în această a doua decadă a lui septembrie producătorii agricoli din Jucu de Mijloc.

Cu sprijinul Primăriei, Consiliului local și chiar al Parohiei Ortodoxe, fermierii și lucrătorii ogoarelor din stânga Someșului Mic au organizat o adevărată sărbătoare a bucatelor care s-a transformat și într-o reușită piață expozițională și de desfacere, din care nu a lipsit nimic din domeniul micilor și marilor fermieri legumicoli.

Aici au putut fi văzute frumusețile unei așezări rustice cu oameni gospodari care nu-și abandonează proprietatea, ci îi dau adevărata ei valoare, lucrând cu sârg și responsabilitate moștenite fiecare palmă de pământ roditor.

Nu spun nimic nou, ci doar reiterez faptul că în Jucu de Mijloc au fost și sunt cei mai mari producători de răsaduri și legume din județul Cluj. Aici se găsesc cele mai multe soiuri de roșii, ardei și fasole, apoi rădăcinoase, în special morcovi și țelină, dar nu lipsește pătrunjelul, guliile, conopidă, dovlecei și varză.

La această ediție a sărbătorii bucatelor a impresionat și complexitatea expoziției din zona centrală a așezării unde, lângă legumicultori, au expus apicultorii, cei din panificație, conserve, sucuri naturale, dar și un mare număr de meșteri producători de obiecte de artizanat.

A fost o zi de sărbătoare binecuvântată de preotul comunității locale, Cristian Focșanu și colegii săi din comună, dar și al mesajelor de mare și firesc respect adresat de primarul comunei, Dorel Valentin Pojar, și de secretarul de stat, Ioan Oleleu, reprezentantul statului care se ocupă și de calitatea și siguranța alimentelor, care a avut numai aprecieri privind organizarea, și mai cu seamă față de cei ce produc legume de bună calitate, care nu se compară cu cele ce se coc prin depozitele Europei și pe drumurile parcurse spre supermarket-urile din România, adăugăm noi.

Și cum șeful administrație locale este fiu al acestui sat, cu oameni harnici și de mare omenie, nu a ezitat să puncteze că acest eveniment a îmbinat atât valorile tradiționale și culturale, cât și pe cele creștine, fiind un bun prilej de a promova și valorifica producătorii locali și chiar al produselor de patrimoniu imaterial al zonei și națiunii române de care trebuie să avem mare grijă.

Ca orice eveniment frumos ce se completează cu o masă comună și un spectacol pe măsură, prof. Tiberiu Groza și Fundația Culturală Etnostar au organizat un reușit program folcloric în care au evoluat artiștii: Giulia Goia, Adela Burcă, Dragoș Câmpean, Paul Sâmbotelecan, Teodora Suciu, Sergiu Sotelecan, Dolfina Aștilean, Ovidiu Purdea Someș, taraful lui Gaciu și renumitul rapsod, octogenar, Vasile Soporan, Tezaur Uman Viu.

Dumitru VATAU

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut