Din nou se fac operații la Spitalul Municipal Gherla

După o pauză de zece ani (perioadă în care nu au avut medic anestezist), în cadrul secției Chirurgie a Spitalului Municipal din Gherla se fac din nou intervenții chirurgicale. Astfel, pacienții din localitate și din comunele vecine nu mai sunt obligați să se deplaseze la Cluj-Napoca pentru astfel de intervenții.

Acum doi ani a fost modernizat blocul operator al unității medicale de pe strada Horea și a fost dotat cu echipamente moderne, asigurându-se, astfel, condiții bune efectuării intervențiilor chirurgicale. Zilele trecute au fost deja programate primele două operații cu noul aparat laparoscop, intrat recent în dotarea unității medicale. Deja sunt înregistrate nouă programări pentru operații de „piatră la fiere”, cum se mai spune popular afecțiunii.

Demersurile pentru dotarea cu aparatura necesară au început din vara anului trecut, când Asociația „Sănătate pentru Gherla”, înființată la nivelul spitalului, a organizat o campanie de strângere de fonduri. Astfel, s-au strâns din donații ale unor persoane fizice sau juridice 51.000 de lei, sumă din care a fost achitată parțial unitatea laparoscopică. În 2021, spitalul a mai achiziționat accesorii pentru laparoscop (trocare, pense) și un monitor, în valoare de 130.000 de lei.Valoarea totală a laparoscopului, aflat acum în dotarea Blocului Operator din cadrul Spitalului Municipal Gherla, cu accesoriile incluse, este de 181.000 lei. Intervențiile chirurgicale care se pot realiza cu ajutorul laparoscopului sunt colecistectomii laparoscopice pentru colecistite litiazice, apendicectomii laparoscopice pentru apendicită acută, laparoscopii exploratorii, colostomii laparoscopice, biopsie laparoscopică. Interventiile vor fi efectuate de dr. Raluca Stoian și dr. Constantin Iordache, din cadrul compartimentului Chirurgie Generală, împreună  cu medicul anestezist Anca Nicoară, specialiști tineri și bine pregătiți. Programarea la operație se face în baza trimiterii de la medicul de familie sau în cazuri de urgență.

Noua echipă managerială a Spitalului Municipal Gherla mai are și alte proiecte în vederea modernizării celor patru secții de specialitate a unității, unde activitatea se desfășoară în condiții bune și în această perioadă a pandemiei.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut