Din fotoliul de orchestră: Seară electrizantă!

De multă vreme, de foarte multă vreme nu mi-a fost dat să văd sala Colegiului Academic plină ochi (aș putea face o apropiere de publicul pe care l-a avut Sir Yehudi Menuhin când a dirijat la Cluj-Napoca, 13 februarie 1998; prezent și cu ocazia decernării titlului de Doctor Honoris Causa al ANMGD Cluj-Napoca). Și atunci, ca și acum (vineri, 20 octombrie 2023),  s-a stat în picioare, s-a aplaudat frenetic și la nesfârșit, seara se putea prelungi la nesfârșit.

Interesul publicului pentru invitați și program este legitim. Violonistul Roman Kim și clarinetista Denitsa Laffchieva sunt de mult timp, în sufletele melomanilor clujeni și nu numai. Întâlnirea cu arta dirijorului și violistului Alexander Gordon s-a dovedit a fi una de impact, sigur ne vom mai întâlni cu D-sa și cu prilejul altor concerte simfonice. În fine, programul serii a fost, să recunoaștem, de maximă vizibilitate. Am în vedere melanjul inspirat pe axa muzica din filme-partituri clasice. Cu o mențiune în cazul muzicii din filme, vorbind despre partituri, teme și cântece mult nominalizate sau/și premiate, Oscar, BAFTA, Globul de Aur, Grammy, filmele în sine având aceeași soartă.

Voi începe cu muzica din filme prezentă prin două mari, mari nume: Howard Shore (Stăpânul inelelor. Fantezia pentru vioară, violă, clarinet și orchestră), respectiv John Williams (fragmente din Suita din  Războiul stelelor: Main Title, The Imperial March: Darth Vader s Theme și Throne Room & End Title; dar și un moment din Lista lui Schindler).

Nu vreau să încarc prezentele rânduri cu date cunoscute despre peliculele amintite, toate laureate. Stăpânul inelelor i-a reunit sub aceeași generoasă umbrelă sonoră pe cei trei invitați, Roman Kim, Denitsa Laffchieva și Alexander Gordon, acesta din urmă în dublă ipostază, dirijor și violist. Dialogurile muzicale nu se vor uita nici repede, nici ușor, pentru că avem de-a face cu trei excelenți soliști, dar și cu un dirijor dinamic, energic, expresiv în gesturi, tumultuos, cu intervenții exacte la nivelul piesei și pieselor din program, deloc ușoare, aducând în discuție ritmica variată, gradarea sonorătăților și nu în ultimul rând, asigurarea  omogenității cu Orchestra Filarmonicii Transilvania, ”o Orchestră specială” ca să-l citez.

Din John Williams mă opresc asupra scenei din Lista lui Schindler, cu Roman Kim solist, piesă dedicată de dirijor evreilor prinși în războiul din Orientul Mijlociu. Plusul a venit tot din partea lui Roman Kim, două bissuri de o virtuozitate  care ne face să-l dorim pe Kim interpretând re majorul lui Paganini, e doar un exemplu, o dorință pentru o viitoare prezență pe scena clujeană de concert.

Clasicul a fost prezent prin doi compozitori și voi începe cu  Anton Dvorak și a sa Simfonie a IX-a în mi minor op 95 ”Din Lumea nouă”, partea a II-a/Largo, cunoscută și pentru faptul că a fost des folosită ca partitură în filme, mă gândesc la Hallelujah, The Big House, Ring of Spies, Paradise Road sau November Criminals, nu le amintesc pe toate, sunt mult mai multe. La 16 decembrie 2023, se vor împlini 130 de ani de la audiția  absolută a lucrării, pe scena Carnegie Hall, New York City, 1893.  Și din nou cu Alexander Gordon la înălțime. A doua piesă clasică a fost partea a doua din Concertul pentru clarinet și orchestră în la major KV 622, Adagio, de Mozart, terminat în 1791,  concertul fiind considerat a fi cântecul de lebădă al compozitorului. Denitsa Laffchieva este un interpret de un rafinament al sonorităților și construcțiilor sonore, solista la care putem vorbi despre o remarcabilă sensibilitate de tip romantic, densă, vibrantă, elocventă.

Mi-aș dori și sigur ne dorim și în continuare asemenea seri cu săli pline, public implicat în actul de creație, participant activ prin atenție și aplauze. Următoare seară la nivelul celei de vineri 20, poate fi cea de vineri 27 octombrie, concertul de închidere al Festivalului Toamna Muzicală Clujeană, dirijoare Rebecca Tong, soliști Andrew von Oeyen (pian), Aida Pavăl-Olaru/soprană, Melinda Duffner/mezzo, Luminița Gheorghe Milea/mezzo, Ovidius Șiclovan/tenor, Nicolae Ilincăi/tenor, Ruben Ciungan/bariton; în program lucrări de Cornel Țăranu (Simfonia da Requiem) și Beethoven (Fantezia pentru pian, soliști, cor și orchestră op 80, dar și Simfonia a 3-a în mi bemol major op 55, Eroica).

Demostene Șofron

Foto Bogdan Meseșan

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut