Din fotoliul de orchestră | Concert simfonic susținut de orchestra Filarmonicii de Stat ˶Transilvania˝

Vineri, 18 martie 2022, începând cu orele 19.00, Filarmonica de Stat ˶Transilvania˝ a impresionat publicul cu o nouă prestație muzicală de excepție. Solista invitată, violonista Sarah Christian, și orchestra filarmonicii clujene, sub bagheta dirijorului Henry Hao-An Cheng, au susținut un concert simfonic complex, bine conturat de contrastul sensibilității și al tensiunii dramatice sonore.

Spectacolul a cuprins două părți, prima fiind marcată de dialogul orchestră-invitat, remarcându-se eleganța, rafinamentul și talentul solistei, în interpretarea unei partituri complexe, Concertul în Re major pentru vioară, op. 77, de Johannes Brahms.

A doua parte a spectacolului a adus un plus de dinamism și energie, prin alternanța notelor delicate cu sobrietatea sonoră, stimulând emoții puternice. Orchestra Filarmonicii ˶Transilvania˝ a interpretat Simfonia nr. 9 în mi minor, op. 95, ˶Din Lumea Nouă˝, de Antonín Dvořák, o compoziție aparte, amintind pe alocuri de muzica nativă americană.

Pe durata întregii prestații, artiștii au reușit un sincron vizibil. De fiecare dată, finalurile compoziționale au fost marcate cu multă precizie artistică. Măiestria și dedicarea au fost răsplătite de publicul meloman clujean cu aplauze neîntrerupte la scenă deschisă.

Următorul concert susținut de Filarmonica din Cluj va avea loc vineri, 25 martie 2022, de la orele 19.00, la Colegiul Academic. Iubitorii de muzică clasică vor avea ocazia să audieze concertul simfonic dirijat de Lubnan Baalbaki, în interpretarea orchestrei clujene și a pianistului invitat, Abdel Rahman El Bacha.

Programul muzical va cuprinde: ˶Esquisses˝, de Georges Baz și Concertul în Sol major pentru pian și Suita ˶Ma mère l’Oye˝ de Maurice Ravel.

Evenimentul este realizat cu sprijinul Ambasadei Libanului la Bucureşti.

Lubnan Baalbaki

Lubnan Baalbaki s-a născut în anul 1981 în Beirut, într-o familie de artiști. Este dirijor, compozitor, violonist şi un interpret desăvârșit al lăutei. A studiat vioara la Conservatorul din Liban, iar ulterior a urmat cursurile Academiei de Muzică ˶Gheorghe Dima˝ din Cluj-Napoca, din dorința de a deveni dirijor. A urmat studiile masterale la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti și, respectiv, la Viena, iar doctoratul, la București, sub coordonarea compozitorului Dan Dediu.
Începând cu anul 2012, este dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii din Liban. A înfiinţat prima Orchestră de Tineret din țară. De-a lungul carierei artistice, a colaborat cu Qatar Philharmonic Orchestra, Mexico City Philharmonic Orchestra, Istanbul State Symphony Orchestra, Opera Română Timişoara şi orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu, Craiova, Bacău, Arad şi Ploieşti.

Numele lui provine din limba aramaică („Lub Anan”) și înseamnă „inima lui Dumnezeu”.

Abdel Rahman El Bacha

Abdel Rahman El Bacha s-a născut în anul 1958 în Beirut, într-o familie de muzicieni, iar în prezent este stabilit în Franța. Este pianist și compozitor. A început să studieze pianul în anul 1967, sub îndrumarea pianistei armene Zvart Sarkissian, fostă elevă a lui Marguerite Long și Jacques Février, iar în 1974 pleacă în Franța, unde își va continua studiile la Conservatorul Național de Muzică din Paris, pe care l-a absolvit cu patru premii întâi: pentru pian, muzică de cameră, armonie și contrapunct. A susținut concerte și recitaluri în Europa, în Rusia, Japonia, America de Nord, America Centrală, America de Sud și în Orientul Mijlociu. Repertoriul său include peste 60 de concerte și lucrări solo. Creația compozițională, de factură romantică, cu specific mediteraneean, include lucrări pentru pian, pentru orchestră și muzică de cameră, precum și piese coregrafice pentru operă.

Foto credit: Bogdan Meseșan

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut