Din cauza învățământului online, Clujul pierde lunar peste 33 milioane euro

Un studiu realizat de cercetători ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca arată că lipsa studenților din Cluj-Napoca, provocată de restricțiile impuse de pandemie, inclusiv trecerea la învățământul online, are un impact extrem de negativ asupra vieții economice a orașului.

Conform studiului studiului de impact în economia orașului Cluj-Napoca a Universității Babeș-Bolyai (UBB), aproximativ 33,4 milioane de euro sunt cheltuiți lunar în orașul nostru de studenți, în perioadele în care aceștia sunt prezenți fizic la facultate. Estimarea contribuției UBB în economia locală este realizată prin prisma cheltuielilor generate de prezența studenților universității în Cluj-Napoca.

Cu o pondere de peste 20% a numărului total de studenți raportat la populația orașului (cea mai mare din țară, având în vedere că în alte mari centre universitare ponderea este semnificativ mai mică: Iași – 14%, Timișoara – 12%, București – 8%), lipsa studenților în Cluj-Napoca aduce un impact negativ în viață economică ale orașului.

Pornind de la estimările cheltuielilor studenților UBB în 2015, ajustate în funcție de numărul studenților UBB în anul academic 2019/2020, rata inflației și extrapolate la numărul total al studenților din toate cele 11 universități clujene (6 universități publice și 5 universități private), rezultatele studiului realizat de prof. univ. dr. Dan Lazăr (prorectorul UBB pentru finanțare, digitalizare și relația cu studenții) și Andrei Chircă sugerează că totalul cheltuielilor lunare ale studenților sunt de 33.390.572 euro (161.513.536 lei).

Această sumă este, totuși, subestimată, deoarece în estimările inițiale au fost incluse doar cheltuielile studenților înscriși la forma de învățământ la zi, la nivel licență, master și doctorat (fără a fi incluse persoanele înscrise la studii postuniversitare și gradele didactice). De asemenea, cei 7,5 milioane euro cheltuiți de vizitatorii studenților UBB în Cluj-Napoca în 2015 pot reprezenta o pierdere lunară de 625.000 EUR. Un alt factor subestimat este raportul dintre studenții străini – categoria cu cel mai mare buget de cheltuieli – în alte universități decât în UBB. În medie, proporția studenților străini în totalul populației studențești din Cluj-Napoca este de aproximativ 7%.

Pentru anul 2015, pe baza unui anchete sociologice, s-a estimat că totalul cheltuielilor studenților UBB a fost de 141.554.231 Euro (629.208.559 lei) la o populație de 29.754 de studenți ai UBB în Cluj-Napoca (fără extensii), doar în sistemul de învățământ la zi, nivel licență, master și doctorat (fără a fi incluse persoanele înscrise la studii postuniversitare și cadrele didactice). La aceste estimări se mai adaugă 7.576.326 Euro (33.676.767 lei) – cheltuielile efectuate de persoanele aflate în vizită la studenții UBB în 2015, dar și alți 1.491.536 Euro (6.629.879 lei) – cheltuieli efectuate pe perioada de admitere de candidații la învățământ universitar, aflați în acea perioadă în Cluj-Napoca.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut