Dezbatere televizată despre problemele copiilor, organizată de UNICEF și Salvați Copiii

Cu mai puțin de o lună până la alegerile parlamentare și cu puțin înainte de Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, sărbătorită în întreaga lume în 20 noiembrie, UNICEF și Salvați Copiii au organizat o dezbatere televizată, în cadrul căreia copiii au adresat întrebări liderilor partidelor politice din România, despre problemele care îi preocupă.

Dezbaterea i-a avut ca invitați pe Corina, Antonio, Rareș, Sophia, Loreema și Sebastian. Cei șase copii și adolescenți i-au întrebat pe politicieni care sunt soluțiile pe care le propun pentru chestiuni urgente care îi privesc, în contextul pandemiei de COVID-19 și al alegerilor parlamentare din decembrie.

Implicați în activități de voluntariat și membri ai Board-ului Copiilor, constituit la inițiativa UNICEF, Rareș (12 ani), Sophia (17 ani) și Sebastian (17 ani) au făcut echipă cu Antonio (10 ani), Corina (11 ani) și Loreema (16 ani), voluntari și participanți în programele socio-educaționale ale organizației Salvați Copiii, și au evocat problemele întâmpinate de copii, mai ales în această perioadă de criză provocată de pandemia de COVID-19.

Copiii s-au aflat față în față cu Raluca Turcan, (vicepreședinte PNL și vicepremier), Gabriela Firea (prim-vicepreședintele PSD), Victor Ponta (președintele PRO România), Dan Barna (președinte USR), Eugen Tomac (președinte PMP) și Daniel Ionașcu (președinte executive al PPU).

Câteva dintre declarațiile făcute de oamenii politici la întrebările adresate de copii:

„În privința colectării selective, din nefericire suportăm amenzi acum pentru că multe autorități locale au ezitat să ia această măsură, deoarece are niște conotații mai puțin populare … Cred că, dacă, în fiecare zi a vieții noastre, la fiecare nivel, vom spune că plasticul trebuie pus la plastic, că hârtia, cartonul trebuie puse la carton, deșeul menajer în spațiul special amenajat, vom ajunge să creăm acel confort pentru autoritățile locale de a aplica pentru fonduri europene. Pentru o groapă de gunoi pentru deșeuri colectate selectiv, sunt bani europeni în valoare de 70 de milioane de euro pe fiecare unitate administrativă” (Raluca Turcan);

„Sport pe tabletă nu există. Școală pe tabletă nu există. Școlile ar trebui să fie deschise în condiții de siguranță. Sunt prea mulți copii în țara asta și în lume care nu au telefon, tabletă și internet și faptul că ei nu au îi depărtează de voi, cei care aveți” (Victor Ponta);

„Cred că ar trebui să facem cu toții promisiunea ca, în cazul în care vom intra în Parlament cei care candidăm acum, să mergem și noi în parlament cu tricourile pe care le aveți voi, cu ceea ce scrie – «6% din P.I.B. pentru educație» și în acel moment vor fi din ce în ce mai puține cazuri de copii care se vor afla într-o astfel de situație”, a declarat Gabriela Firea, răspunzând la o întrebare pusă de Corina, care povestit că a auzit despre cazuri în care unii copii nu sunt lăsați de părinți să participe la orele online, fiind nevoiți să-i ajute pe aceștia în gospodărie. Pe parcursul dezbaterii copiii au purtat tricouri inscripționate cu „6% din PIB, cerând astfel finanțarea corespunzătoare a Educației;

„Acel suport social care este acordat copiilor, familiilor, să fie direcționat într-adevăr pe nevoi concrete, pentru că, în felul acesta și, dacă informația vine de la nivelul școlii, de la nivelul comunității, știi foarte clar care sunt acei copii care își permit haine de firmă și care sunt acei copii care se bucură de un laptop care funcționează, de o tabletă prin care ar putea să se conecteze sau să deschidă fereastra spre lume. Aceasta e o parte din soluția care există: sprijinul public al statului și alocarea banilor pentru educație, acel 6%, include exact acest tip de bani, care pot să meargă la familiile care au cu adevărat nevoie și care să fie obligate să-i folosească pentru copii și nu în alte scopuri, mai mult sau mai puțin legitime” (Dan Barna);

„Voi trebuie să dați un ton acestei țări, că românii împreună sunt o familie, că numai împreună suntem puternici; separat, fiecare în parte, suntem slabi. Să aveți  puterea, să știți să trageți de mână pe bunici și pe părinți” (Daniel Ionașcu);

„Cred că generația viitoare are în față foarte multe provocări și trebuie să aveți curajul pe care îl aveți în această seară și dumneavoastră, și voi, și toți cei care ne urmăresc, pentru că în viață este important să ai obiective, să ai un crez în ceva, să te ghidezi după acel obiectiv. Să luați partea bună din orice este în jurul vostru” (Eugen Tomac).

Concluziile întâlnirii au fost trase de Sebastian, care a declarat că „ar fi fost mai constructiv dacă am fi auzit niște strategii reale de implementare”. „Îmi doresc ca toate subiectele discutate de noi să fie rezolvate în mandatul de patru ani pe care poate îl veți obține și peste patru ani să nu fim tot aici, punând aceleași întrebări”, a declarat și Sophia, în vreme ce Corina a observat: „Voiam să știu dacă tot ce ne-ați spus, despre măsurile pe care le veți lua chiar se vor aplica, pentru că multe măsuri s-au luat până acum în România și niciuna nu s-a aplicat”.

„Ne aflăm într-un moment critic pentru viitorul copiilor. Criza provocată de pandemia de COVID-19 are asupra copiilor efecte  pe care începem să le vedem acum, dar al căror impact îl vom simți cu adevărat în lunile și anii următori, dacă măsurile necesare nu sunt luate acum”, a declarat Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România, adăugând: „Împreună cu Board-ul Copiilor și Consiliul Național al Elevilor, UNICEF a propus 10 soluții pentru îmbunătățirea situației copiilor din România, iar această emisiune este un pas important în transmiterea mesajelor copiilor către clasa politică, mai ales în contextul apropiatelor alegeri parlamentare. Este important ca drepturile copilului să fie mai presus de politică”.

„Cei mai vulnerabili copii sunt acum într-o situație și mai dificilă, din cauza închiderii școlilor și a celorlalte restricții impuse pentru combaterea pandemiei. Mulți copii nu au acces la educația online, iar părinții, nevoiți să rămână acasă pentru a-i îngriji, se află în imposibilitatea de a-și câștiga traiul. „Clasa politică trebuie să protejeze educația copiilor, altfel riscăm să ajungem la consecințe ireparabile pentru generațiile viitoare”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Salvați Copiii România.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut