Desant european peste Prut. Cel mai important eveniment politic din istoria Basarabiei

Şedinţa plenară a Summitului Comunităţii Politice Europene a început joi la prânz la complexul vitivinicol Castel Mimi, situat în localitatea Bulboaca. Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că reuniunea este o expresie clară a unităţii, forţei şi hotărârii statelor participante de acţiona împreună, ca o familie care rămâne unită şi colaborează pentru a rezolva probleme comune, transmite MOLDPRES.

Reuniunea a început imediat ce toate delegaţiile au ajuns la Castel Mimi, fiind întâmpinate pe covorul roşu de şefa statului, Maia Sandu. Reuniţi la masa discuţiilor, cei circa 50 de şefi de state, prim-miniştri şi înalţi oficiali europeni urmează să abordeze subiecte legate securitate, energetică şi conectivitate. Potrivit agendei publice a evenimentului, şedinţa plenară urma să dureze circa 30 de minute.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că Summitul CPE reprezintă ”o platformă pentru identificarea unor soluţii la care putem să ne angajăm cu toţii pentru a readuce pacea pe continentul european şi a-l proteja”. ”Summitul este o expresie clară a unităţii, forţei şi hotărârii noastre de acţiona împreună ca o familie care rămâne unită şi colaborează pentru a rezolva probleme comune. În următoarele ore, dorim să avem o dezbatere privind modul în care putem consolida securitatea continentului şi cum putem rezolva consecinţele invaziei ruse împotriva Ucrainei. Va trebuie să găsim soluţii pentru crizele din domeniul energiei, trebuie să ne îndreptăm spre un sistem energetic paneuropean mai curat şi mai sigur”, a spus Maia Sandu.

”Vom căuta, de asemenea, modalităţi de a aborda criza energetică şi climatică. Cu toţii trebuie să ne îndreptăm către un sistem energetic paneuropean mai curat şi mai sigur. Cu toţii trebuie să accelerăm tranziţia la energie regenerabilă, să diversificăm sursele noastre de aprovizionare cu energie şi să ne protejăm mai bine infrastructura critică şi reţelele electrice. Cu toţii avem un interes puternic în îmbunătăţirea conectivităţii între ţările noastre. Importanţa de a găsi şi a ne angaja faţă de soluţii comune devine foarte clară de îndată ce ne gândim la ce este în joc dacă nu o facem. Ce este în joc pentru Europa, pentru ordinea internaţională bazată pe reguli, ce este în joc pentru cetăţenii noştri?” – a lansat Maia Sandu.

Preşedinta a menţionat că nu poate accepta ca principiile suveranităţii şi integrităţii teritoriale să nu mai conteze.

”Nu putem accepta ca cetăţenii noştri să se transforme în refugiaţi peste noapte, deoarece o altă ţară decide să invadeze un vecin. Nu putem spune oamenilor noştri şi afacerilor locale că nu avem certitudine cu privire la aprovizionarea cu energie. Cu toţii avem dreptul şi capacitatea de a ne modela propriile destine. Pentru Moldova, aceasta înseamnă să fie parte a lumii libere, să aibă un rol activ în Comunitatea Politică Europeană, să adere la Uniunea Europeană şi să lucreze împreună pentru a construi o Europă mai puternică. În ultimul an, am dat dovadă de putere extraordinară, rezistenţă şi solidaritate. Dar putem face mult mai multe împreună. CPE poate deveni o platformă cheie pentru acţiune paneuropeană. Pentru Securitate. Pentru Pace. Pentru Europa”, a conchis şefa statului.

Evenimentul va continua cu şedinţele grupurilor de lucru. După-amiaza zilei va fi rezervată întâlnirilor bilaterale dintre liderii prezenţi la eveniment. La ora 17.00, este programată o conferinţă de presă susţinută de şefa statului, Maia Sandu. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat pentru MOLDPRES că alături de şefa statului, declaraţii pentru presă vor face şi alţi lideri europeni.

Republica Moldova găzduieştejoi cel mai important eveniment politic din istoria sa, al doilea summit al Comunităţii Politice Europene, care întruneşte circa 50 şefi de state, prim-miniştri şi înalţi oficiali europeni.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut