Deputatul PNL de Cluj, Sabin Sărmaș: Plățile electronice pot fi primul pas al cetățeanului spre educația digitală

Liberalul clujean Sabin Sărmaș, președintele Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comuncațiilor din Camera Deputaților susține că suportul digital Ghișeul.ro, lansat în urmă cu 10 ani, este cea mai cunoscută platformă de serviciile publice electronice online din România. „Este un avantaj de care să ținem cont atunci când ne gândim la procesul de digitalizarea a României și ar trebui să devină mai mult decât o platformă de plăți. Este foarte greu să obișnuim cetățenii cu ideea că facem o nouă platformă. La nivelul UE în top 3 dorințe în privința digitalizării apare ideea unui singur portal în care să ai acces la toate serviciile publice, indiferent că sunt legate de administrația publică locală sau centrală. Cetățeanu nu vrea să se plimbe pe 10 platforme ci vrea să găsească totul într-un singur loc. Ghișeul.ro poate fi această platformă pentru că are în spate un brand extrem de puternic și poate fi acest punct unic de contact în care cetățeanul își găsește toate serviciile publice unde instituțiile publice centrale și locale se interconectează”, a spus Sărmaș.

Parlamentarul a menționat că platforma a fost construită cu resurse extrem de reduse iar succesul a fost dat de parteneriatul public privat.

În acest context, deputatul a făcut apel la furnizorii de servicii electronice către primării pentru a flexibiliza și reduce costurile de integrare cu ghișeul, avertizând că e important să nu se pună bariere în calea acestui proces.

„Într-o țară în care doar 30 la sută din populație are competențe digitale de bază plățile electronice pot fi primul pas al cetățeanului spre educația digitală, spre un proces de auto învățare. Și poate că acest este cel mai bun lucru pe care Ghișeul.ro îl face pentru România astăzi”, a declarat Sabin Sărmaș.

La 10 ani de la lansare, platforma de plăți ghiseul.ro a numărat primul milion de utilizatori. Aceștia pot plăti taxele către stat și amenzile, prin intermediul platformei, cu un simplu card, fără drumuri către instituții.

Platforma ghiseul.ro este platforma oficială de plăți a statului român, unde sunt înrolate atât autoritățile publice, cât și cele locale. Aceasta este administrată de Autoritatea pentru Digitalizarea României, în parteneriat cu Asociația de Plăți Electronice din România.

În acest moment, sistemele informatice ale aproape 1000 de instituții publice sunt interconectate cu platforma de plăți online a statului român. Totodată, de la 1 ianuarie 2021, Ghișeul.ro a procesat peste 2,1 milioane de tranzacții, sumele colectate depășind 860 de milioane de lei.

Din perspectiva sectorului public, Ghișeul.ro se adresează instituțiilor preocupate de digitalizare și de modernizarea serviciilor publice, care reușesc astfel să crească gradul de colectare a veniturilor comunităților pe care le administrează.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut