Deputatul Patriciu Achimaș – Cadariu: Martie – luna internațională a conștientizării și informării asupra cancerului colorectal

Deputatul Patriciu Achimaș – Cadariu (PSD Cluj), medic chirurg oncolog, atrage atenția asupra cancerului colorectal care este al treilea tip de cancer ca frecvență atât la bărbați, cât și la femei.

Cancerul colorectal afectează intestinul gros si este al treilea tip de cancer ca frecvență atat la bărbați, cat și la femei, reprezentand 13% din totalul cazurilor de cancer. Anual, în Europa, aproape 470.000 de pacienți sunt diagnosticati cu cancer colorectal. Aproximativ 20% dintre pacienți sunt, în momentul diagnosticării, deja în faza de metastază a bolii (cancerul s-a extins dincolo de intestinul gros). Rata mortalității în Europa depașește 220.000 de pacienți pe an”, spune parlamentarul social democrat.

Patriciu Achimaș – Cadariu susține că metoda cea mai eficientă este prevenția prin detectarea precoce și îndepărtarea polipilor colorectali precancerosi. „Chiar și în cazurile în care cancerul s-a dezvoltat deja, detectarea timpurie îmbunătațește în mod semnificativ șansele unei vindecări chirurgicale minim invazive”, a spus deputatul PSD de Cluj.

Prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu este coordonatorul științific al Planului național de combatere a cancerului și totodată preşedinte al Grupului pentru combaterea cancerului constituit la nivelul Parlamentului României.

Planul naţional de combatere a cancerului a fost lansat în luna ianuarie 2022 și cuprinde un ansamblu de măsuri comprehensive care vizează prevenția, reducerea incidenței și a mortalității cancerului în România.

În luna mai 2021 s-a constituit Grupul pentru combaterea cancerului în cadrul Parlamentului României iar președinte a fost ales cu 396 de voturi Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat PSD, secretar în Comisia pentru Sănătate și Familie.

În România, ultimul Plan Național de Cancer a fost realizat în 2016, iar statisticile actuale indică nevoia urgentă de actualizare a documentului și includerea Oncologiei, ca domeniu prioritar, în Strategia Națională de Sănătate 2021- 2027.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut