Deputatul Patriciu Achimaș Cadariu: Legea privind Planul Naţional de Combatere a Cancerului aduce o speranță

Deputatul social democrat de Cluj, Patriciu Achimaş-Cadariu spune că Legea privind Planul Naţional de Combatere a Cancerului adoptată, miercuri de Camera Deputaților aduce speranţa că pacienţii îşi vor vedea copiii şi nepoţii crescând.

„Prezentul proiect de lege se adresează întregii populaţii a României şi celor aproape 100 000 de românce şi români care anual sunt diagnosticaţi cu această boală, cancer.

Este un cuvânt care naşte temeri şi adesea cel mai frecvent există un semn egal cu moartea.
Prezentul proiect de lege aduce informare, încearcă să ajute populaţia să evite ceea ce poate fi evitat, şi aici vorbim de cel puţin 30 la sută din cazuri, încearcă să aducă în faţă identificarea precoce a cazurilor şi atunci vindecarea, aduce diagnostic de precizie şi tratament şi o schimbare de paradigmă, medicina personalizată, care poate transforma chiar şi cazuri avansate în boală cronică, aduce demnitate celor care din nefericire ajung într-o situaţie disperată, ia în considerare psihologia, onconutriţia, cercetarea, centrele specializate.

Înseamnă un reglaj fin între toţi aceşti piloni care contribuie la controlul şi la combaterea cancerului.
Nu suntem singuri în această luptă. Există un Plan European de Combatere a Cancerului, modelul pe care l-am urmat în construirea acestui proiect de lege a fost modelul Planului European de Combatere a Cancerului şi acest proiect de lege aduce o speranţă. Speranţa pentru pacientele şi pacienţii noştri că îşi vor vedea copiii şi nepoţii crescând”, a declarat deputatul clujean Patriciu Achimaş-Cadariu de la tribună Camerei Deputaţilor.

Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului se axează pe cinci localizări ale tumorilor solide: cancerul colorectal, mamar, de col uterin, bronho pulmonar şi de prostată.
Acest plan se va focusa pe prevenire iar în cazul pacienţilor bolnavi pe celeritate în stabilirea diagnosticului şi pe asigurarea condiţiilor pentru începerea cât mai grabnică a tratamentului.

Legea prevede şi accesul pacienţilor la servicii de îngrijire, servicii de psihooncologice, onconutriţie şi oncofertilitate, servicii sociale şi indemnizaţii lunare de hrană, a mai arătat chirurgul Patriciu Achimaş-Cadariu, medic primar, ginecologie şi chirurgie oncologică la Institutul Oncologic din Cluj.
Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului a fost elaborat sub auspiciile administraţiei Prezidenţiale, de medici renumiţi, experţi în politici publice, cu implicarea societăţii civile şi a asociaţiilor reprezentative de bolnavi oncologici sub coordonarea ştiinţifică a profesorului clujean Patriciu Achimaş-Cadariu.

Ministerul Sănătăţii, în calitate de autoritate centrală în domeniul sănătăţii publice, este responsabil de planificarea, iniţierea, coordonarea, monitorizarea şi evaluarea tuturor măsurilor necesare pentru prevenirea şi combaterea cancerului.

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, 19 octombrie 2022, în calitate de for decizional, primul Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului pe care îl va implementa România, a anunţat profesorul şi deputatul clujean Patriciu Achimas Cadariu, iniţiator al legii şi coordonator ştiinţific al grupului de lucru.

Legea a fost adoptată cu 260 de voturi „pentru”, din totalul de 265 de deputaţi prezenţi. Cinci deputaţi s-au abţinut de la vot. Legea urmează să fie trimisă la promulgare.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut