Deputatul Patriciu Achimaș Cadariu, despre efectele lipsei medicamentelor oncologice

Secretarul Comisiei de Sănătate și Familie din Camera Deputaților, social democratul Patriciu Achimaș Cadariu, fost director al Institutului Oncologic din Cluj-Napoca susține că discontinuitățile de aprovizionare cu citostatice şi alte medicamente necesare efectuării tratamentului pacienţilor care suferă de cancer afectează rezultatul oncologic.

„În oncologie avem un ritm de administrare a oricărui tratament, iar orice ieșire dintr-un astfel de ritm afectează rezultatul oncologic. Rezultatul nostru oncologic se numește supraviețuire, din păcate”, a declarat reputatul medic oncolog în cadrul unei intervenții la un post de televiziune.

Deputatul Patriciu Achimaș Cadariu a dat asigurări că Institutul Oncologic din Cluj-Napoca dispune de medicamentele necesare pentru tratamentul de cancer.

Am vorbit cu farmacista de la Institutul la care îmi desfășor activitatea și am întrebat-o care sunt medicamentele care lipsesc la nivel național. Vi le spun: asparaginazele, indometacin, dactinomicina, bleomicină. Nu există în acest moment la distribuitor, dar le avem la farmacia spitalului. De ce le avem în farmacia spitalului? Pentru că doamna farmacistă și aprovizionarea au avut grijă ca acum câteva luni când erau pe piață să facă stocuri”, a spus deputatul.

Într-un comunicat de presă, Ministerul Sănătăţii a transmis că există discontinuităţi de aprovizionare la Institutul Oncologic Bucureşti pentru 16 medicamente citostatice şi alte 3 medicamente adjuvante necesare efectuării tratamentului pacienţilor care suferă de cancer, această situaţie datorându-se „unei defectuoase organizări a procedurilor de achiziţii centralizate pentru medicamentele utilizate frecvent”.

„Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, a solicitat astăzi conducerii Institutului Oncologic „Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” Bucureşti (IOB) şi reprezentanţilor direcţiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii un raport privind situaţia aprovizionării cu medicamente citostatice în cadrul institutului. Conform datelor furnizate de către cei responsabili, în prezent, în cadrul unităţii sanitare, există discontinuităţi de aprovizionare pentru 16 medicamente citostatice şi alte 3 medicamente adjuvante necesare efectuării tratamentului pacienţilor care suferă de cancer. Această situaţie se datorează unei defectuoase organizări a procedurilor de achiziţii centralizate pentru medicamentele utilizate frecvent, care au consumul cel mai mare şi pentru care nu au fost încheiate acorduri-cadru”, a informat Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii precizează că, în prezent, nu s-au semnalat alte situaţii de discontinuitate privind aprovizionarea cu medicamente oncologice în unităţile sanitare din ţară.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut