Deputatul liberal Radu Moisin și-a prezentat raportul de activitate

Deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin, și-a prezentat, într-o conferință de presă, raportul de activitate pe ultima sesiune parlamentară, cea care s-a încheiat în luna decembrie a anului trecut. Pe parcursul acesteia, liberalul clujean a avut inițiative în diverse domenii, de la digitalizare, până la economie și infrastructură.

Astfel, Radu Moisin a avut 30 de propuneri legislative, 26 de întrebări și interpelări, 9 luări de cuvânt și declarații politice, a participat la 40 de ședințe ale plenului Camerei Deputaților, la 13 ședințe comune ale Camerei Deputaților și Senatului și la 22 ședințe ale Comisiei juridice, de disciplină și imunități. Totodată, el a participat la 12 audiențe și întâlniri cu reprezentanți ai instituțiilor publice locale pe teme legislative.

Domeniile de acțiune pe care le-a avut în vedere au fost infrastructura și achizițiile publice, economia, digitalizarea, au vizat de asemenea, relațiile nilaterale cu Republica Franceză, dar a avut și activități în circumscripție.

„În raportul precedent am prezentat faptul că 2 legi inițiate de mine care au drept scop să eficientizeze cadrul legislativ în domeniul achizițiilor publice au fost adoptate în plenul Camerei Deputaților (Pl-x 499/2021;Pl-x 175/2022), astfel că mai departe, acestea au urmat parcursul firesc, iar în luna iulie au fost promulgate de către președintele României”, spune deputatul. De asemenea, el a adresat o serie de întrebări către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii cu privire la situația căilor ferate și a autostrăzilor A0, A1, A3, A8, A10.

„În luna octombrie, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 119/2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei a fost dezbătută în cadrul comisiilor, precum și în plen. Am fost principalul inițiator al unui amendament la Pl-x nr. 551/2022 de aprobare a acestei Ordonanțe, în care propuneam: plafonarea prețului energiei electrice la 1 leu/kwh și în cazul industriei mari din România, din toate domeniile de producție în condițiile în care prețul pe piața liberă ajunsese și la 2,8 lei./kwh.

Pornind de la acest amendament, coaliția de guvernare a acceptat

introducerea acestui plafon pentru salvarea marii industrii românești la valoarea de 1.3 lei/kwh”, mai precizează Radu Moisin, referitor la activitatea sa în domeniul economiei. De asemenea, în ce privește digitalizarea, alături de alți colegi deputați PNL, Radu Moisin a inițiat și susținut mai multe proiecte dintre care amintim unul care are drept scop creșterea gradului de digitalizare a serviciilor consulare, mai exact eliberarea titlului 1 de călătorie în formă electronică, semnat cu semnătură electronică calificată şi asimilat înscrisurilor autentice, dezvoltarea capacităţii tehnice a misiunilor diplomatice şi a secţiilor consulare ale României pentru primirea şi recunoaşterea electronică a documentelor eliberate de autorităţile publice din statele membre ale UE, precum și pentru programarea electronică la misiunile diplomatice şi la secţiile consulare ale României. În acest moment, inițiativa urmărește obținerea tuturor avizelor și rapoartelor la Senat. La acest capitol amintim și un proiect de lege care prevede modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.104/2021 privind înființarea Directoratului Național de Securitate Cibernetică.

„Cu ocazia Zilei Naționale a Franței am participat la recepția organizată de Consulatul Onorific al Franței la Cluj, Institutul Francez din Cluj și Clubul Francofon de Afaceri din Cluj, în Centrul de Cultură Urbană Casino din Parcul Central al municipiului Cluj-Napoca. În calitate de președinte al Grupului de prietenie dintre Camera Deputaților din România și Adunarea Națională din Franța, în prezența Consulului Franței în România și Republica Moldova, domnul Antoine Roset, precum și alți invitați francezi și români, am reiterat angajamentul meu de a promova și intensifica colaborarea franco-română.

La finalul anului, la Paris s-a inaugurat Piața George Enescu, demers început încă din 2021 când s-au împlinit 140 de ani de la nașterea lui George Enescu. În calitate de președinte al Grupului de prietenie dintre Camera Deputaților din România și Adunarea Națională din Franța am susținut, în repetate rânduri, acest demers al Ambasadei României la Paris în întâlnirile pe care le-am avut cu omologii francezi”, completează Radu Moisin.

Parlamentarul clujean mai spune că a efectuat deplasări în mediul rural și a participat la Zilele comunelor asigurându-i pe primarii și locuitorii acestor comune de faptul că proiectele de investiții ce au în vedere dezvoltarea și modernizarea vor fi în centrul atenției administrației centrale și județene.

Nu în ultimul rând, liberalul a participat la Forumul Tineretului Activ, eveniment care a avut scopul de a informa tinerii elevi din județul Cluj și Neamț despre importanța implicării active în viața comunității lor, unde le-a răspuns elevilor la o serie de întrebări legate de sistemul politic românesc.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut