Deputatul clujean Ilie Coleșa: Proporțiile dezastrului și trădării sunt evidente în cazul legii offshore

Deputatul AUR de Cluj, Ilie Coleșa, susține că Legea „Offshore”, adoptată recent de Parlament, oferă facilități fiscale, mai mult decât prietenoase, companiilor care extrag de la mare adâncime și vând produse petroliere.
Parlamentarul susține că Legea „Offshore” (în larg) reglementează atât pentru exploatațiile Onshore (pe uscat), atât viitoare, cât și prezente, pentru orice concesionar al unui perimetru de exploatare și oferă facilități fiscale companiilor care extrag și vând fel de produse orice petroliere, atât gaz, cât și țiței, sub orice formă.
„Se reglementează un regimul fiscal și de redevențe foarte defavorabil românilor și industriei românești pe toată durata exploatării, până zăcămintele vor fi epuizate. Prețul de bază minim a fost crescut de la 45 lei la MWh la 85 lei / MWh – un maxim al perioadei recente. Orice vânzare sub acest preț nu se impozitează, ci doar se apică o redevență.
Toată filosofia aplicării de Regimul fiscal și de redevențe se face în raport cu un preț fix de 85 lei / MWh, o aberație. O valoare de 85 lei azi, nu-și va păstra relevanța timp de 20 – 40 ani, cât va dura exploatare. O filosofie neghioabă, care dă loc la speculații, la transfer de profit în alte țări.
Se aplică o impozitare progresivă, de la 15% pt. prețuri până în 100 lei, la 40% până în 130 lei, până la un maxim de 70% pentru prețuri de peste 190 lei / MWh.

În același timp, se cresc deducerile fiscale din cheltuielile cu investițiile de la 30% la 40%. Ca atare impozitul real maxim va fi de aproximativ 30%. Se poate vinde la un prez cu, de exp, de 425 lei (crescut cu 500% față de pragul minim de 85 lei), plătindu-se un impozit de aprox. 30%… Beneficiarii acestui profit inrobitor vor fi companiile străine care dețin mult peste 50% din concesiuni și acționariate”, a spus deputatul.
El a semnalat că odată cu adoptarea noi legi offshore, s-a eliminat obligația de a vinde minimum 50% din producție pe piața internă dar și obligativitatea ca minimum 25% dintre angajații și firmele prestatoare de servicii, sub-contractanți să fie din România, să aibă domiciliul fiscale în România. „Statul rămâne cu o posibilitate teoretică de a impune, pentru siguranța energetică, restricții temporare de preț și vânzare doar pentru consum și încălzire casnică. Cine și cum va decide ce înseamnă și când se manifestă siguranța energetică?
Proporțiile dezastrului și trădării sunt evidente. AUR a fost singurul partid care a votat împotriva acestei legi și a avut amendamente pentru corectarea acestora. Din păcate, alianța PSD-PNL-UDMR-Minorități + USR a funcționat”, a menționat Ilie Coleșa.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut