Deputat USR PLUS, amendat de CNCD pentru o postare despre Iisus Hristos, pe Facebook

Deputatul USR PLUS Iulian Bulai a fost amendat cu 5.000 de lei de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru un mesaj despre Iisus Hristos publicat pe Facebook în urmă cu un an, postare despre care CNCD susține că „aduce atingere demnității umane a creștinilor prin crearea unei atmosfere ostile, degradante și umilitoare”, informează AGERPRES.

Petiția referitoare la acest mesaj publicat pe platforma de socializare a fost depusă de David Ciucur. Respectivul text scris de parlamentar în urmă cu un an și analizat de CNCD este: „Un copil. Sărac și provenit dintr-o familie foarte ciudată. Un tată trecut de prima tinerețe și o mamă adolescentă. Apărut în lume fără ca părinții lui să fi făcut dragoste. Cu o mamă surogat și un tată care acceptă paternitatea fără să fi contribuit la ea. Refuzat de comunitate. Născut fără ca părinții să fi fost căsătoriți, doar logodiți. Nașterea lui arată extraordinarul, dar și limitele societății în care a apărut”.

Colegiul Director al CNCD a decis, în ședința de miercuri, sancționarea lui Bulai cu 5.000 de lei.

„Folosirea elementelor religioase, pe care se bazează credința creștin – ortodoxă, folosirea unor analogii, trimiteri, comparații cu «mamă surogat», «mama adolescentă», «fără ca părinții lui să fi făcut dragoste», «dintr-o familie foarte ciudată» , «tată care acceptă paternitatea fără să fi contribuit» duc în derizoriu preceptele, dogmele religiei. Pe aceste elemente se fundamentează credința creștinilor, reprezentând miracolul nașterii Mântuitorului. Textul aduce atingere demnității umane a creștinilor prin crearea unei atmosfere ostile, degradante și umilitoare la adresa acestora. Statutul său de parlamentar implică o mai mare răspundere în exercitarea libertății de exprimare”, arată motivarea CNCD.

La rândul său, parlamentarul a scris pe Facebook că a aflat din presă de sancționare.

„Sunt un creștin catolic practicant, iar viața mea a fost și este puternic influențată de valorile credinței mele. Intențiile mele din acea postare nu au fost, în niciun caz, de a jigni pe cineva. Am înțeles, încă de pe atunci, că e posibil ca formularea mea să nu fi fost cea mai fericită și mi-am cerut scuze la momentul respectiv și pentru formularea în cauză, și pentru interpretările distorsionate la care ar fi putut da naștere. Continuă să-mi pară rău”, a transmis Bulai.

El apreciază că oamenii se raportează diferit la credință. „Nu cred că există un singur mod de a-ți manifesta credința și nici că acel unic mod trebuie impus altora. Trebuie să ne putem trăi împreună și diferit credințele noastre. și să-i iertăm pe cei care greșesc fără voie”, mai spune parlamentarul, adăugând că eventual va reveni asupra subiectului când va fi informat oficial de sancțiune.

Potrivit președintelui CNCD, Asztalos Csaba, informările oficiale ale sancțiunilor sunt făcute în termen de 30 de zile.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut