”Demonii”, Teatrul Național

În acest week-end, Teatrul Naţional Cluj-Napoca prezintă în premieră spectacolele Demonii. Începuturi și Demonii. Spovedania lui Stavroghin, după F.M. Dostoievski, în traducerea lui Nicolae Gane, scenariu de Tudor Lucanu.

Dostoievski a publicat romanul Demonii în anul 1872. Unul dintre revoluționarii lui Dostoievski, Șigaliov, are o teorie care se „lipește“ de minune pe tot ceea ce comunismul urmărea: „Nu e nevoie de instrucție, cultură; destul cu știința (…) trebuie orânduită supunerea. Un singur lucru lipsește în lume: ascultarea (…) vom reduce totul la un sigur numitor, egalitate și depersonalizare deplină“.

În dramatizarea făcută romanului, Tudor Lucanu a urmărit nu doar firul roșu impus de personajul principal Stavroghin – demers în urma căruia a rezultat Demonii. Spovedania lui Stavroghin –, ci și o incursiune a actorilor în lumea personajelor scriitorului în încercarea de a le descoperi şi a-i aduce mai aproape de lumea de azi, în Demonii. Începuturi. A rezultat acest „spectacol-duet“ (expresia îi aparține regizorului), care invită la o sondare a propriei ființe, a felului în care ne raportăm astăzi la credință și la alte probleme majore ale existenței.

Premierele spectacolelor vor avea loc în Sala Mare, sâmbătă, 10 octombrie şi duminică, 11 octombrie, de la orele 19, iar publicul poate opta pentru vizionare în sala de spectacol sau online, în regim de live streaming.

Distribuţia îi cuprinde pe Ionuț Caras (Nikolai Vsevolodovici Stavroghin), Matei Rotaru (Piotr Stepanovici Verhovensk), Sânziana Tarța (Maria Timofeevna Lebeadkina, Daria Pavlovna Șatova, Lizaveta Nikolaevna Tușina, Șigaliov), Dan Chiorean (Fedka-Ocnașul, Virghinski), Adrian Cucu (Ignat Lebeadkin, Liputin), Miron Maxim (Ivan Pavlovici Șatov), Cosmin Stănilă (Alexei Nilîci Kirillov), Mihai-Florin Nițu (Mavriki Nikolaevici Drozdov, Seminaristul), Radu Dogaru (Artemi Pavlovici Gaganov, Leamșin), Ecaterina Pop Curșeu (Matrioșa).

Regia, decorul și proiecțiile video sunt semnate de Tudor Lucanu, costumele îi aparțin Zsòfiei Gàbor, muzica live este asigurată de Radu Dogaru, iar maestru de lumini este Jenel Moldovan.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut