Delfinul de bronz al Clujului

Andrei Ungur, medaliatul clujean la Campionatele Europene de Natație de la Otopeni 2023 explică secretul performanței

Andrei Ungur, medaliat cu bronz al probei ”100 m spate” la Campionatele Europene de Natație de la Otopeni 2023, a fost premiat duminică, 17 decembrie 2023 în cadrul Galei Sportivilor Universitatea Cluj, ca semn de recunoștință pentru efortul și performanțele sale: ”Premiul II pentru devotament și perseverență, muncă și dedicare, pentru rezultatele deosebite din anul 2023”.

Andrei Ungur a fost prezent în cadrul galei, alături de doi colegi de-ai lui din natație, doamna Maier Orosz Judith (dublă campioană mondială la seniori – natație) dar și antrenorul Philgas Șoit de la Clubul ”Universității” Cluj, pentru care concurează sportivul din Baia-Mare. În momentul de față, campionul se antrenează cu fratele său, Cătălin Ungur, care s-a specializat în antrenoriat de natație, urmând studii postuniversitare peste Ocean și care acum este antrenor în Baia-Mare. Cătălin Ungur este de asemenea un înotător cu performanțe deosebite în cadrul Universității Utah din America, pe care cei doi frați au absolvit-o dar și în România.

Sunt fericit că am obținut medalia de bronz pentru România și cu o întreagă Românie în spate!, spune Andrei Ungur. ”Dincolo de competitivitate, cred că una din cele mai importante calități ale unui sportiv de performanță ar fi energia pozitivă. Să-și structureze în așa fel gândurile, ca în momentul în care concurează sau joacă într-o competiție sportivă, să poată să elimine toate celelalte bruiaje, stresul și celelalte gânduri din viață. Ca apoi el să rămână, cum e în cazul meu: el – unul singur cu apa.”, spune Andrei Ungur, acum în etate de 25 de ani, o vârstă la care se simte în formă și la care încă mai poate arăta multe în acest sport elegant al apei.

Performanțele sportivului au fost mereu demne de remarcat, el reconfirmând mereu așteptările celor ce l-au urmărit. L-am întrebat de ce nu e cunoscut la nivel național, desigur, referindu-mă la publicul larg și nu cel de specialitate și mi-a răspuns în stilul lui sincer și direct: ”Nu suntem promovați suficient.” (ref. sportivii din natație). Fapt ce poate fi observat cu uimire: nici măcar știrile sportive TV nu au acordat un spațiu suficient de generos noutăților care veneau de la ”Europenele” de Natație petrecute în sfârșit la noi în țară.

Îmi pare foarte bine că am reușit să-i cunosc, atât pe Cătălin prima oară, prin venirea lui la Club, apoi, cu acceptul lui Andrei să creăm o echipă. Și iată, Cătălin Ungur a făcut echipă foarte bună cu Andrei, împreună au reușit să obțină această medalie. Trebuie să se bucure pentru acest rezultat, amândoi au așteptat asta. În anii trecuți vorbeam cu Cătălin, relativ la faptul că fratele lui ar fi meritat mai multă atenție decât a primit. Atenția nu a venit iar eu mi-am dorit să mai dea încă puțin, pentru că aveam senzația că are multă putere și nu dăduse încă tot înotului. N-a fost o medalie ușor câștigată, puteam să fim foarte aproape de o medalie de argint, cum puteam să fim în afara podiumului, având în vedere că și concurența a fost destul de mare. Andrei pentru mine a avut un progres permanent, de când s-a întors în România, o spun din punct de vedere al antrenorului și ai timpilor pe care i-a înotat. Sper să-și dorească în continuare să facă lucrul ăsta! Are nevoie acum de pauză, cu toții avem. A fost un an dificil dar rezultatele atrag și o anumită responsabilitate. Cred că lucrul ăsta îl poate face să meargă înainte și să-și propună alte țeluri legate de alte concursuri din viitor. A avut susținerea mea din punct de vedere al antrenorului clubului. Ajutorul ce ar fi cazul să vină de-acum, ar trebui să fie atât din partea clubului cât și al Federației și ai celor implicați, pentru toți sportivii care aduc rezultate. Din păcate, ajutăm sportivii doar după ce încep să aibă rezultate și nu credem în procesul de învățare, evoluție sau progres al lor. Aș dori să fie mai mulți oameni, care să creadă în sportivi, așa ca Andrei, înainte ca ei să ajungă la genul acesta de rezultat. Îi felicit pe amândoi, mă bucur pentru amândoi! Sunt mulțumit și fericit pentru ei!” (Philgas Șoit, antrenorul de natație al Clubului ”Universitatea” Cluj).

La Universitatea din America, Andrei a ajuns cu o bursă sportivă și în timpul anilor de studii a obținut rezultate deosebite ca înotător al UTAH. Din 2023 este și absolvent al studiilor universitare: Bachelor in Fine Arts: Film and Media Arts. Al doilea vis al lui fiind să facă film în locurile îndepărtate și neumblate ale lumii. Să lucreze la documentare cu National Geografic Wild, pentru că Andrei adoră natura, animalele, să cunoască oameni de pe diferite continente și să facă schimburi culturale.

Un portret al sportivului apare pe site-ul Universității Utah, la care, evident se adaugă și palmaresul obținut de când s-a întors în țară.

https://utahutes.com/sports/mens-swimming-and-diving/roster/andrei-ungur/13571

Iată că ”Universitatea Cluj” nu înseamnă doar echipa de fotbal, clubul sportiv având numeroase secții cu sportivi merituoși, care au fost sărbătoriți și premiați în cadrul acestei gale.

Președintele CS Universitatea Cluj, Ovidiu Vasu, a ținut să le mulțumească tuturor sportivilor și antrenorilor pentru munca și performanțele depuse de-a lungul întregului an, iar la final a premiat și pe cei mai buni 10 sportivi ai clubului în 2023.

S-a menționat despre faptul că la Campionatele Europene ”Universitatea” Cluj a obținut 16 medalii de aur, 22 medalii de argint și 44 medalii de bronz. Pe plan național, în ultimele două cicluri olimpice au fost obținute: 1508 medalii, din care 599 de aur. Aflăm de la organizatori că U Cluj este cel mai mare club sportiv universitar. Multe secții au peste 100 de ani de activitate, cele mai vechi având chiar 104 ani: Atletism, Box, Scrimă, Lupte, care funcționează din anul 1919. Natația clujeană a împlinit 99 de ani. În anul 2023 pentru Club ”Universitatea” Cluj au fost acordate 270 medalii în competițiile oficiale, dintre care 124 medalii de aur. Apoi, tot în cadrul acestei gale s-au trecut în revistă toate rezultatele și a fost anunțată retragerea floretistului Radu Dărăban, antrenat de Peter Habala.

Sub sigla ”U” își desfășoară activitatea 22 de secții sportive, atât cu echipe, cât și în discipline individuale: atletism, box, baschet masculin și feminin, handbal masculin și feminin, volei idem, culturism & fitness, scrabble, tenis, tir sportiv, tir cu arcul, patinaj viteză, rugby băieți și fete, judo, lupte, echitație, schi fond, scrimă și nu în ultimul rând natație.

Adina Ungur

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut