Dejul își proiectează noua etapă de dezvoltare

Municipiul Dej a profitat din plin de fondurile nerambursabile oferite de Uniunea Europeană în cadrul programelor financiare multianuale, iar acum își proiectează noua etapă de dezvoltare. Într-un interviu acordat ziarului Făclia, primarul Costan Morar vorbește despre cum a reușit să valorifice fondurile europene pentru a schimba fața orașului și despre planurile pe care le are pentru a continua dezvoltarea Dejului.

Rep: Domnule primar, ați lansat în dezbatere publică proiectul de buget pentru 2021. Ținând cont de situația generată de pandemia de coronavirus, în ce măsură este afectat bugetul pentru acest an?

Costan Morar: Pandemia ne-a afectat și în 2020, dar și în acest an deoarece au fost afectate atât societățile comerciale, cât și locuitorii municipiului Dej. De fapt, acest lucru se resimte la nivel național și mondial. Din această cauză, noi ne-am mobilizat să accesăm fonduri nerambursabile pentru că era singura posibilitate de a dezvolta orașul nostru și de a ne simți clujeni dezvoltați pe zona investițională și pentru administrarea orașului. Așadar, am făcut eforturi de a accesa fonduri și sume nerambursabile.

În acest an, bugetul local al municipiul Dej, per total funcționare și investiții, este în valoare de 240 de milioane de lei, dintre care 80 de milioane vor fi folosiți pentru funcționare și 160 de milioane pentru dezvoltare. Avem cu aproximativ 200% mai mult pentru dezvoltare. La acest capitol, 90-91% sunt fonduri atrase, similar fiind și în anul 2020.

Întotdeauna ne-am axat pe această direcție și pe posibilitatea de a atrage fonduri, pentru a echilibra nevoia investițională, știind că numai prin accesarea fondurilor europene putem face lucruri, iar cu fondurile noastre proprii putem doar să asigurăm funcționarea normală a orașului, salarizarea, salubrizarea, transportul în comun, iluminatul public, tot ce înseamnă subvenție de susținere a unităților de învățământ din oraș.

Continuarea articolului este disponibilă doar pentru abonați...
Vă rugăm să accesați pagina . Nu sunteți încă abonat ? Abonați-vă

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut