Dej: In memoriam Raoul Şorban

Marţi, 4 septembrie, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naşterea lui Raoul Şorban, în cimitirul din Dealul Florilor a avut loc o ceremonie religioasă, organizată de Primăria Municipiului Dej şi Asociaţia „Cura Tuam Animam” Dej.

Desfăşurată la mormîntul familiei, în prezenţa doamnelor Eva şi Cristina Şorban, văduva şi fiica „patriarhului ardelean”, ceremonia a debutat cu o alocuţiune rostită de primarul Costan Morar, urmată de un parastas oficiat de protopopul greco-catolic Laurenţiu Biriş.

Născut în Dej, la 4 septembrie 1912, Raoul Şorban a fost puternic legat de oraşul natal şi de viaţa culturală a comunităţii, pe care a sprijinit-o ori de cîte ori a fost nevoie. Aceste momente, alături de cele legate de activitatea sa de critic de artă, pictor, scriitor, eseist, profesor universitar şi membru al Academiei Române, au fost rememorate de primar, portretul şi personalitatea omului de cultură Raoul Şorban fiind întregite de evocarea acţiunilor sale de mare curaj întreprinse pentru salvarea evreilor din Transilvania de Nord, ocupată de hortişti. Merite pentru care Statul Israel i-a acordat, în 1987, titlul şi medalia de „Drept între popoare”, iar în 1991, cel de „Cetăţean de Onoare al Ierusalimului”.

Dejenii, la rîndul lor, cu tot respectul şi toată preţuirea cuvenite unei personalităţi locale, marcante, în septembrie 2002, cu prilejul împlinirii frumoasei vîrste de 90 de ani, i-au înmînat diploma de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Dej.

M. Vaida

Articole din aceeasi categorie