Dej: Dezvoltarea de competenţe prin Erasmus Plus

În cadrul proiectului „Developing International Dimension and Digital Learning”, finanţat prin programul Erasmus Plus 2014, (coordonator de proiect, Armanda Stroia), profesorii Corina Cristoreanu şi Aida Galu de la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Dej au participat la stagiul de formare profesională „Tap-Swipe-Pinch, iPad, Android and Windows tablets changing the way to Erasmus-2learn and teach”, desfăşurat în oraşul Porto din Portugalia.

Inclusă în Planul European de Dezvoltare al şcolii, această primă mobilitate a permis celor două cadre didactice să participe, alături de colegi din Austria, Bulgaria, Finlanda, Germania, Portugalia şi Regatul Unit, la cursul organizat de Euneos Oy, cuprinzînd sesiuni teoretice interactive şi workshop-uri de editare digitală şi elaborare a unor componente multimedia cu ajutorul aplicaţiilor iPad (poveşti digitale, albume multimedia, utilizarea codurilor QR, familiarizarea cu metoda flipped classroom). Tematica şi obiectivele cursului au răspuns nevoii de specializare a personalul didactic în domeniul educaţiei digitale, contribuind astfel la dezvoltarea capacităţii şcolii de a oferi o educaţie la standarde europene pentru a forma elevul de mîine, competitiv în era digitală.

Experienţa şi competenţele dobîndite la acest stagiu vor fi valorificate în următoarea perioadă de cele două cadre Erasmus-1didactice prin organizarea unor training-uri de iniţiere a personalului şcolii în teoria şi practica utilizării didactice a tabletelor şi prin elaborarea, în termen de 6 luni de la finalizarea cursului, a unui Ghid de implementare a tabletelor în clasă, personalizat pe arii curriculare, respectiv a unui portofoliu de resurse digitale cu planuri de lecţii centrate pe integrarea tehnologiei. Pe termen lung, proiectul are ca finalitate definirea unei politici a şcolii vizînd promovarea metodelor inovative şi atractive ale învăţării digitale şi implementarea cu succes a unui proiect-pilot de utilizare didactică a tabletelor în şcoală.

Anul acesta, România a dispus de aproape 52 de milioane de euro în cadrul programului ErasmusPlus, ceea ce însemnat o creştere cu 11 la sută faţă de finanţarea primită anul trecut prin programul pentru învăţarea pe tot parcursul vieţii şi programul „Tineret în acţiune”. Şi asta deoarece „Erasmus deschide minţi şi schimbă vieţi”, mobilitatea fiind „sufletul” programului şi fereastră către lume, în special, către ţările din jur. Nu în ultimul rînd, un instrument important pentru dezvoltarea competenţelor.

M.Vaida

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut