Dej: Cursuri interactive de protecţia consumatorului

elevi-1În luna martie, la Dej se vor desfăşura o serie de cursuri interactive pe tema consumului – ca folosire de bunuri şi servicii pentru satisfacerea nevoilor oamenilor – şi a protecţiei consumatorului, adică a utilizatorului acestor bunuri şi servicii.

Organizate de Şcoala Postliceală „Louis Pasteur” Dej, în parteneriat cu Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (ANPPCPPS), cursurile vor avea loc, cel mai probabil, la Centrul Cultural „Arta”, cu participarea reprezentanţilor a şapte şcoli postliceale din judeţele Bistriţa-Attila-FulekiNăsăud, Cluj şi Sălaj, precum şi a unor invitaţi, specialişti în domeniul abordat sau în cele care au tangenţă directă cu acesta.

Ideea organizării cursurilor interactive la Dej s-a conturat în urma discuţiilor purtate zilele trecute, la Braşov, între managerul şcolii dejene, ing. Attila Fuleki şi Sorin Mierlea, preşedintele ANPPCPPS, şi corespund necesităţilor actuale de formare a unui consumator avizat. Din acest punct de vedere, ANPCPPS vine în sprijinul consumatorilor cu variate campanii de informare şi educare privind drepturile fundamentale ale acestora, de la sorin-mierleacomerţul on-line, garanţii sau importanţa citirii etichetei, pînă la campanii de informare în ce priveşte consumul durabil. Campaniile, reunite sub sloganul „09atitudine”, îşi propun, de asemenea, schimbarea mentalităţii consumatorilor prin transformarea lor din cetăţeni pasivi în cetăţeni activi, europeni.

În ce priveşte organizatoarea evenimentului din martie, Şcoala „Louis Pasteur”, aceasta a luat fiinţă în 1997, în urma deciziei Asociaţiei Naţionale Mutuală România-Franţa „Louis Pasteur” (ANMRF) de a se implica în domeniul învăţămîntului, prin înfiinţarea la Dej a unei şcoli postliceale cu profil sanitar (asistenţă medicală generală şi farmacie). Prima recunoaştere privind calitatea învăţămîntului prestat în cadrul şcolii a venit din partea Asociaţiei Amitié Partage din Franţa, care, în 1998, evaluînd activitatea a 300 de fundaţii şi asociaţii, a acordat Trofeul de Excelenţă, în cadrul evenimentului anual „Trophée de la coopération et des échanges franco-roumains”, Şcolii postliceale absolventi-2012„Louis Pasteur” Dej. În anul 2000 şcoala devine membru fondator al Uniunii Naţionale pentru Dezvoltarea Învăţămîntului Particular Preuniversitar din România. Cel mai important pas l-a reprezentat însă acreditarea şcolii, care, prin ordin ministerial, devine în 2008 prima şcoală postliceală care dobîndeşte acest statut în judeţul Cluj.

Potrivit ing. Attila Fuleki, preşedintele ANMRF şi managerul şcolii: „Înfiinţarea şi apariţia Şcolii «Louis Pasteur» a fost un obiectiv al ANMRF, care răspunde nevoilor comunităţii dejene de a forma asistenţi medicali. Pe de altă parte, o putem considera şi o continuare a tradiţiei locale, în sensul că în anii ’60, la Dej a existat o şcoală postliceală sanitară. Misiunea şcolii este formarea unor cadre medii, specializate în domeniul medical, scop în care este folosită curricula naţională, respectîndu-se totodată standardele europene. În acest sens, şcoala noastră a contribuit la elaborarea politicilor educaţionale prin întocmirea unei curricule pentru specializarea asistent medico-social, aprobat de Guvernul României în 2002. În 2008, Şcoala Postliceală este acreditată de ARACIP (Agenţia Română de Asigurare a demonstratii-practiceCalităţii în Învăţămîntul Preuniversitar), într-un clasament naţional situîndu-se pe locul 7 privind ordinea acreditărilor date de Agenţie, şi prima din judeţul nostru, iar din 2010 şcoala dispune şi de o filială autorizată în Tîrgu-Lăpuş. În octombrie 2011, „Louis Pasteur” este reevaluată de o comisie ARACIP şi obţine calificativul FB, iar unul dintre itemi este clasificat la nivel de excelenţă (brandul şcolii)”. „Tot din 2011, facem parte din ECNAIS (Consiliul European al Asociaţiilor Naţionale ale Şcolilor Independente), organism internaţional în cadrul căruia ne străduim să contribuim la dezvoltarea învăţămîntului românesc, pe de o parte, iar pe de altă parte, să-l facem cît mai cunoscut pe plan extern” – a mai adăugat ing. Attila Fuleki.

Cu o medie de 180 de absolvenţi pe an, formaţi în două specializări – asistent medical generalist şi asistent medical de farmacie – Şcoala „Louis Pasteur” oferă şansa unei formări profesionale exigente, într-o meserie căutată şi apreciată în Uniunea Europeană. Dovadă şi numărul mare de foşti elevi care lucrează în unităţile sanitare din ţară, dar şi din Olanda, Italia, Franţa, Germania etc. Un succes la care au contribuit şi contribuie, cu multă seriozitate, administraţia şcolii, cadrele didactice şi, nu în ultimul rînd, elevii.

M. Vaida

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut