Deficitul comercial al Clujului crește de la lună la lună. La începutul toamnei se apropia de 1 miliard de euro

Deși, în primele opt luni ale acestui an, exportul reazlizat în județul Cluj a crescut mai mult decât importul, rezultatul activității de comerț exterior a fost accentuarea semnificativă a deficitului comercial, care s-a majorat față de perioada similară a anului trecut cu peste 5%.

În primele opt luni din acest an, activitatea de comerţ exterior din judeţul Cluj a constat în realizarea unui export în valoare 1.827 milioane euro şi a unor import de 2.718,5 milioane euro, rezultatul fiind un deficit comercial uriaș, de 891,5 milioane euro. Din păcate, deficitul comercial crește de la lună la lună, în aprilie fiind de 400,9 milioane euro, pentru ca la finalul primului semestru din acest an să ajungă la 637,7 milioane euro. Comparativ cu primele opt luni din anul anterior, exportul a crescut cu 29,2 %, iar importul cu ”doar” 20,3%, astfel că deficitul comercial s-a majorat cu 5,5% comparativ cu cel din aceeași perioadă a anului trecut.

Aceeași situație a continuat să fie înregistrată și în ultima lună a intervalului menționat. Conform datelor prezentate de Direcția Regională de Statistică Cluj, în luna august exporturile realizate de județul Cluj au ajuns la 208,294 milioane euro, dar importurile s-au ridicat la 333,857 milioane euro, astfel că s-a ajuns, într-o singură lună, la un deficit comercial uriaș, de 125,563 milioane euro, cu 2,9% mai mare decât cel din august anul trecut. Pentru comparație, să spunem că deficitul comercial din aprilie a fost de 107,392 milioane euro, iar în iunie de 126,204 milioane euro. Să remarcăm că, totuși, și în această lună ritmul de creștere al exporturilor l-a depășit sensibil pe cel al exporturilor: exportul a crescut cu 15,7% comparativ cu august 2021, iar importurile s-au majorat cu 10,6% față de aceeași lună.

Să mai spunem și că, în intervalul ianuarie – august din anul în curs, ponderi importante la export le-au avut categoriile Mașini, aparate și echipamente electrice; aparate de înregistrat sau de reprodus sunetul și imaginile – cu 46,5% din total, Alte produse – 14,2%, Metale comune și articole din acestea – 11,2%, Materiale plastice, cauciuc și articole din acestea – 7,6%, respectiv Mijloace de transport – 6,1%. Structura importurilor, pe categorii de produse este destul de asemănătoare: Mașini, aparate și echipamente electrice; aparate de înregistrat sau de reprodus sunetul și imaginile – 25,3% din total, Produse minerale – 14,6%, Metale comune și articole din acestea – 11,8%, Materiale plastice, cauciuc și articole din acestea – 9,8%, Mijloace de transport 8,9%, respectiv Produse ale industriei chimice și ale industriilor conexe – 7,2%.

După cum se poate constata, deficitul comercial al județului Cluj a contribuit la deficitul balanţei comerciale a României, care era, în august, de 22 miliarde miliarde euro. Datele Institutului Naţional de Statistică arată că, în perioada menționată, la nivel național importurile s-au majorat semnificativ mai mult decât exporturile: astfel, exportul a crescut cu 25,1%, până la 60,291 miliarde de euro, iar importul s-a majorat cu 31%%, până la 82,292 milliarde de euro.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut