Deficitul comercial al Clujului a sărit de 400 milioane euro

Deși, în primele patru luni ale acestui an, exporturile județului Cluj au crescut mai mult decât importurile, rezultatul a fost accentuarea dramatică a deficitului comercial, care s-a majoprat față de anul trecut cu aproape 13%.

În primele patru luni din acest an, activitatea de comerţ exterior din judeţul Cluj a constat în realizarea unui export în valoare 947,6 milioane euro şi a unor importuri care au ajuns la 1.348,4 milioane euro, rezultatul fiind un deficit comercial uriaș, de 400,9 milioane euro. Comparativ cu primele patru luni din anul anterior, exportul a crescut cu 36,5 %, iar importul cu ”doar” 28,5 %, însă și deficitul comercial s-a majorat cu 12,8% comparativ cu cel consemnat în aceeași perioadă din anul trecut.

Din păcate, aceeași situație a continuat să fie înregistrată și în ultima lună a intervalului menționat. Conform datelor furnizate de Direcția Regională de Statistică Cluj, în luna aprilie, exporturile realizate de județul Cluj au ajuns la 236,655 milioane euro, dar importurile s-au ridicat la 344,047 milioane euro, astfel că s-a ajuns, într-o singură lună, la un deficit comercial enorm, de 107,392 milioane euro, cu 10,3% mai mare decât cel din luna aprilie a anului anterior. Să remarcăm că, totuși, și în această lună ritmul de creștere al exporturilor l-a depășit sensibil pe cel al exporturilor: exportul a crescut cu 33,6% comparativ cu aprilie 2021, iar importurile s-au majorat cu 25,4% față de aceeași lună.

Să spunem și că, în intervalul inauarie – aprilie din anul în curs, ponderi importante la export le-au avut categoriile Mașini, aparate și echipamente electrice; aparate de înregistrat sau de reprodus sunetul și imaginile – cu 50,1% din total, Metale comune și articole din acestea – 10,4%, Materiale plastice, cauciuc și articole din acestea – 7,5%, respectiv Mijloace de transport – 6,6%. Structura importurilor este destul de asemănătoare: Mașini, aparate și echipamente electrice; aparate de înregistrat sau de reprodus sunetul și imaginile – 26,1% din total, Metale comune și articole din acestea – 12,7%, Materiale plastice, cauciuc și articole din acestea – 10,5%, Mijloace de transport 8,3%, respectiv Produse ale industriei chimice și ale industriilor conexe – 7,4%.

Reamintim că, în primele şase luni ale acestui an, deficitul balanţei comerciale a României a ajuns la 15,44 miliarde de euro, find mai mare cu 4,74 miliarde de euro faţă de cel consemnat în perioada similară a anului trecut. Datele Institutului Naţional de Statistică arată că, în perioada menționată, exporturile la nivel național s-au majoprat într-un ritm inferior celui de creștere a importurilor: exportul a crescut cu 23,9%, până la 44,78 miliarde de euro, iar importul s-a majorat cu 28,5%, până la 60,22 milliarde de euro.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut