Deficit comercial uriaș cu principalii parteneri economici

În 2020, Germania şi Italia au fost principalii parteneri comerciali ai României, atât în ceea ce priveşte exporturile cât şi importurile de bunuri, însă cu ambele țări România a înregistrat un deficit comercial.

Datele furnizate de Eurostat arată că, în 2020, Germania a fost destinaţia spre care s-au îndreptat 23% din exporturile României, pe următoarele poziții situându-se Italia (11%), Franţa (7%), Ungaria (5%) şi Polonia (4%). România a exportat anul trecut în Germania bunuri în valoare de 14,1 miliarde euro şi spre Italia bunuri în valoare de 6,6 miliarde euro.
Privind importurile României, din nou Germania este pe primul loc cu 21%, urmată de Italia (9%), Ungaria (7%), China (6%) şi Polonia (6%). Anul trecut, România a importat din Germania bunuri în valoare de 16,7 miliarde euro şi din Italia bunuri în valoare de 7,1 miliarde euro.

După cum se poate observa, doar pe relațiile cu Germania și Italia deficitul comercial se ridică la 3,1 miliarde euro (2,6 miliarde euro cu Germania, respectiv 0,5 miliarde euro cu Italia).

China este ţara din care Uniunea Europeană (UE) a importat cele mai multe bunuri (22% din importuri), urmată de SUA (12%), Marea Britanie (10%), Elveţia (6%) şi Rusia (6%). UE a exportat cele mai multe bunuri spre SUA (18%), Marea Britanie (14%), China (10%), Elveţia (7%) şi Rusia (4%).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut