Decizie controversată: Crește contribuția la fondurile private de pensii

Guvernul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă care prevede creşterea de la 3,75% la 4,75% a contribuţiei la fondurile private de pensii (Pilonul II), din 1 ianuarie 2024.


Ministerul Muncii a precizat că această măsură este inclusă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care vizează asigurarea pe termen mediu şi lung a sustenabilităţii şi predictibilităţii sistemului public de pensii, inclusiv a Pilonului.

Contribuţia la fondurile de pensii administrate privat este parte din contribuţia de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii şi se deduce din veniturile brute lunare.
Datele publicate recent de Autoritatea de Supraveghere Financiară arată că, în ianuarie, fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 89,63 miliarde de lei, în creştere cu 15% faţă de nivelul din ianuarie 2021. De remarcat că titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 54,471 miliarde lei (peste 60% din total), urmatye de acţiuni, cu 23,148 miliarde de lei (aproape 26%) și obligaţiuni corporative, cu 6,413 miliarde lei (peste 7%). În Pilonul II erau înscriși 7,814 milioane de participanţi, la fondurile de pensii Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital.

Reamintim că, rcent, Confederația Națională Sindica Cartel ALFA a afirmat că majorarea ”de la 3,75% la 4,75% înseamnă o reducere şi mai mare a resurselor pentru Pilonul I de pensii, adică mai puţini bani la fondul public de pensii pentru pensiile aflate în plată”. În acest context, sindicaliștii au solicitat ”măsuri de reformă pentru a face funcţional mai întâi Pilonul I (reglementarea pensiilor speciale, eliminarea exceptărilor la contribuţie acordate în timp unor categorii din ce în ce mai largi şi mai diverse, creşterea eficienţei colectării etc.), precum șio analiză serioasă” și ”o dezbatere publică amplă” privind acest proiect de lege.

Evident, nu a mai avut loc nici un fel de dezbatere publică.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut