Decizia CCR cu privire la masca de protecție îl salvează și pe preotul amendat pentru binecuvântare

Preotul clujean care a fost sancționat anul trecut pentru că nu purta mască în zona Pieței Gării din Cluj-Napoca și s-a adresat unor jandarmi cu formularea: „vă doresc să ajungeți în Rai cu toată familia” va scăpa de sancțiune odată cu decizia Curții Constituționale prin care sa stabilit că OUG 192/2020 care reglementează, printre altele, obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice deschise este neconstituţională din motive care ţin de procedura legislativă.

Preotul se afla în 24 februarie 2021. în zona Gării din Cluj-Napoca pentru a-și conduce copiii la tren. La un moment dat, a fost oprit de un echipaj de jandarmi pentru că nu purta mască. După ce a fost legitimat, jandarmii s-au limitat să-i dea un simplu avertisment, nu și amendă. Încântat de bunăvoința oamenilor legii, preotul li s-a adresat recunoscător cu formularea: „vă doresc să ajungeți în Rai cu toată familia”.

De aici însă lucrurile au luat o turnură cu totul și cu totul neașteptată. Jandarmii, obișnuiți probabil cu alte categorii de persoane, au interpretat într-un mod personal binecuvântarea părintelui și i-au aplicat o amendă de 2,000 de lei. Totodată, în procesul-verbal întocmit au consemnat alături de mențiunea legată de lipsa măștii de protecție și fraza „și a spus că îmi i-a(sic!) familia și mi-o duce în Rai”. Preotul a apelat la justiție pentru a obține anularea procesului verbal de contravenție. Judecătoria Cluj-Napoca însă i-a respins cererea ca fiind neîntemeiată. Preotul a contestat hotărârea Judecătoriei cu apel, iar acum, odată cu decizia CCR, instanța va trebui să constate nulitatea procesului verbal prin care s-a dispus amenda.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut