De Ziua Limbii Române: 35.000 de cărți ilustrate, pentru copii, donate grădinițelor din țară

De Ziua Limbii Române, sărbătorită în România și Republica Moldova în 31 august, Asociația OvidiuRO, în parteneriat cu UiPath Foundation, donează 35.000 de cărți „Luna-Betiluna și Dora-Minodora în țara lui Pește-Mămăliga-Prăpădește” tuturor educatoarelor din țară, cu susținerea Ministerului Educației, prin intermediul inspectoratelor școlare județene.

Scrisă și ilustrată de Anamaria Smigelschi, cartea are deja generații întregi de cititori, fiind publicată pentru prima dată în anii ’70 și reeditată de-a lungul timpului în mai multe ediții, la diverse edituri. Aventura celor două păpuși surori se desfășoară în lumea apelor, prilej cu care copiii învață despre pești și alte animale acvatice cu nume jucăușe: racul Dănilă, broscoii Caraoac și Carachioi, Pește-Mămăliga-Prăpădește, stăpânul Regatului peștilor, textul fiind ritmat, ușor de reținut și iubit de copii – precizează OvidiuRo.

Datorită UiPath Foundation, prin parteneriatul extins cu NABU, cartea va fi disponibilă și în format digital, pentru a ajunge astfel la și mai mulți copii. NABU este o aplicație de citit gratuită, care poate fi folosită și în zone cu o conexiune slabă la internet, dedicată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 10 ani, simplu de folosit, care asigură acces la cărți scrise în limbile română, engleză și ucraineană, organizate pe diferite grade de fluență în citire. Aplicația oferă acces la cărți atât pe telefon, cât și pe tabletă (Android și iOS), funcționează și la o viteză redusă a internetului și poate fi folosită chiar și offline, pentru că permite descărcarea cărților pe device-ul folosit.

Parteneriatul UiPath Foundation, NABU și OvidiuRO își propune să ofere celor mai vulnerabili copii și familiilor acestora acces la literatură de la vârste fragede și expunere la valori precum diversitatea și incluziunea prin intermediul cărților special create și selectate pentru ei.

„Ne-am propus ca până în 2025 să ajungem în toate grădinițele publice din România cu insule de lectură și natură, unde copiii și adulții să descifreze împreună tainele cărților și ale universului. Acum, după mai puțin de doi ani, am ajuns la jumătatea drumului. În comunitățile defavorizate, unde sărăcia îngreunează dezvoltarea copiilor, o aplicație digitală accesibilă dedicată lecturii, cu povești curatoriate de peste tot din lume, ar putea face diferența atât pentru profesorii care nu au suficiente resurse, cât și pentru părinții care nu își permit să cumpere cărți pentru cei mici”, precizează Maria Gheorghiu, cofondatoarea Asociației OvidiuRO.

Asociația OvidiuRO are misiunea declarată de a facilita accesul la educație timpurie de calitate pentru toți copiii din România și în special pentru cei proveniți din grupuri vulnerabile. Asociația mobilizează resurse private și publice pentru a pilota și extinde ulterior la nivel național intervenții integrate socio-educaționale.

UiPath Foundation este unul dintre partenerii strategici ai Asociației OvidiuRO, care sprijină accesul la educație timpurie de calitate pentru copiii din comunități defavorizate, prin donații de cărți, ateliere și formări pentru profesori.

Fondată la New York, în 2013, NABU este o organizație premiată, al cărei obiectiv este de a alfabetiza populația și de a ajuta copiii să citească în limba lor maternă.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut