De ce spune Patriciu Achimaș-Cadariu că vaccinarea anti-HPV a 30% din populația eligibilă până în anul 2025 este „o țintă optimistă”

Profesorul clujean Patriciu Achimaș-Cadariu crede că vaccinarea împotriva HPV (Human Papiloma Virus) a 30% din populația eligibilă până în anul 2025 prevăzută de Planul Național de Combatere a Cancerului este „o țintă optimistă”, având în vedere că cea mai „de succes” campania de vaccinare din România postdecembristă, cea anti-Covid 19, a adus la medic cam tot atâția români.

Deputatul Achimaș-Cadariu a răspuns astfel celor care compară obiectivele din Planul Național cu cele din Planul European de Luptă împotriva Cancerului, care prevede că 90% dintre fetele de până la 15 ani trebuie să fie vaccinate împotriva HPV, virus responsabil în bună măsură de apariția cancerului de col uterin.

„De ce spun că e ambițioasă ținta de 30%? Ținta de 90 la sută a Planului European este raportată la procentul din țările dezvoltate din vest, care este minim 70 la sută. Dacă ai 70 la sută, sigur, e ușor să atingi 90 la sută. Revenim în România. Unde suntem acum? Pe la 10-15 la sută, spun cei optimiști, deși nu avem date clare. Avem experiența din 2007-2008, când după o pseudo-campanie în prima rundă, am ajuns la doi și ceva la sută și, cu chiu, cu vai, am ajuns după aceea la 4 la sută. Și mai avem celălalt exemplu, cel de reușită. Care vi se pare că a fost cea mai de succes campanie de vaccinare din România postrevoluționară? Vaccinarea anti-Covid 19, în care am atins undeva pe la 30 la sută. Ținând cont că vaccinul anti-HPV este opțional, luând în considerare toate elementele enunțate anterior, am considerat, împreună cu toți experții care au lucrat la Planul Național de Combatere a Cancerului, că 30 la sută este o țintă mai mult decât ambițioasă”, a declarat Patriciu Achimaș-Cadariu, care a inițiat acest plan.

Chirurgul Institutului Oncologic clujean a mai spus că ar fi ideal ca în România campania de vaccinare anti-HPV să fie dublată de introducerea unei noi discipline în școli, cea de educație sanitară.

Vaccinul HPV protejează împotriva a patru rădăcini de HPV: două care cauzează leziuni genitale și două care provoacă aproape 70 la suta din cazurile de cancer de col uterin. Medicii de specialitate spun că peste jumătate din persoanele active sexual vor contacta acest virus la un moment dat.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut