De ce și cum să deveniți „specialiști” în nutriție

Alimentele și alimentația sunt factori externi foarte importanți care vă influențează sănătatea, atât cea fizică, cât și cea psihică (“Minte sănătoasă în corp sănătos”). Practicarea alimentației sănătoase depinde de mulți factori dintre care probabil cel mai important este atitudinea pe care o aveți față de alimente, alimentație, nutriție și sănătate. Pentru aceasta este necesar să învățați, pentru a deveni „specialiști” în nutriție. Temele sunt numeroase și, acum doar le enumerăm, urmând ca, pe parcursul dezvoltării programului, să le detaliem.

*Să vă cunoașteți corpul, controlându-vă starea de nutriție și sănătatea. Acestea sunt condiții „sine qua non“, pentru ca alimentația să vă fie corect adaptată din punct de vedere al aportului de energie (caloriile) și al calității alimentelor.

*Să cunoașteți valoarea inestimabilă a stilului de viață, în care alimentația are un rol major, alături de mișcare, somnul odihnitor, starea de nefumător, consum minim de alcool sau chiar deloc. Adăugați viața socială prietenoasă, participarea la programele de sănătate pentru sănătatea proprie și a familiei (controalele periodice de sănătate, vaccinările).

*Să vă împrieteniți cu alimentele, ceea ce presupune și aici cunoașterea lor din surse credibile. Veți vedea ca unele sunt „prietenoase”, adică vă ajută în drumul spre sănătate, altele nu sunt prietenoase, devenind uneori chiar periculoase pentru sănătate. Identificarea „prieteniei” lor este posibilă numai dacă sunteți pregătiți să o faceți.

*Știind multe despre alimente, veți deveni competenți ca, în fața enormei oferte alimentare să le selectați pe cele prietenoase și să le cumpărați. Atenție, veți fi supuși unei mari presiuni din partea reclamelor competitive, în care adeseori găsiți mesaje necorespunzatoare. Și aici cunoașterea, alături de factorii socio-economici și psiho-emoționali, vă vor influența deciziile inteligente.

*Consumul alimentar, adică alimentația propriu-zisă pentru generarea nutriției sănătoase, are nevoie de o pregătire corespunzătoare, (gătitul) sau dacă nu mâncați acasă, să alegeți locul unde găsiți oferte sănătoase. În ultimii ani a apărut varianta alimentației, acasă sau la locul de muncă, prin serviciile de „delivery”. Pentru a fi sănătoase, toate au nevoie de cunoaștere.

*Există multe modele alimentare, considerate a fi sănătoase. Cel mai cunoscut și documentat științific, este modelul alimentației mediteraniene. În ultimele decenii cercetări științifice de mare rigurozitate, au dovedit valoarea ei atât în prevenirea cât și în tratamentul majorității bolilor cronice, la toate vârstele. Noi am preluat-o, și am adaptat-o alimentației tradiționale românești, numind-o „alimentație carpato-danubiană.”. Am preluat și unele elemente din „noua nutriție nordică”care se bazează pe multe evidente științifice foarte riguroase. Cunoașterea lor devine și ea necesară.

*Aplicarea alimentației carpato-danubiene trebuie să vă fie raportată la starea de nutriție. Iată de ce cunoașterea ei (menționată anterior cu caracter prioritar) este importantă. Exemplul cel mai convingător în acest sens este prezența sau absența obezității/supragreutății, când adaptarea necesarului caloric devine obligatorie.

*Noi mâncăm mâncare care, tradițional se consumă în trei mese principale. Planificarea lor pe ore, zile, săptămâni și luni, este foarte utilă. În cursul unei zile sugerăm să mâncați în intervalul a 12 ore dar niciodată noaptea. ..Mâncatul pe strada (așa zisul „food street”) nu este recomandat, dar dacă uneori îl practicați, alegerile să fie corecte.

*Asigurați-vă că sunteți hidratați pe toată perioada zilei, cu apă, băuturi nealcolizate și neîndulcite, cel puțin 2 L zilnic.

*Ce trebuie să mai cunoaștem! Este vorba de adaptarea alimentației: la vârsta la starea de graviditate (sarcină), la capacitatea economică a familiei și, la obiceiurile religioase (de exemplu perioada postului). Sezonul „alimentar” este și el important deoarece o condiție a alimentației mediteraniene și carpato-danubiene este folosirea alimentelor, cu deosebire cele de origine vegetală, proaspete, la care se adaugă cele de producție locală (în măsura posibilului).

*Repetarea face parte din învățare. Ca atare reamintim ca este necesară asigurarea decontaminării alimentelor, evitarea risipei alimentare și a conservării/păstrării alimentelor în cutii sau vase de plastic. Contactul cu „plasticul” favorizează contaminarea cu substanțe foarte dăunătoare pentru organism. Un alt obicei nesănătos care trebuie evitat este transformarea alimentelor în sucuri ( cunoscutele freshuri), deoarece, repet,„mâncarea „se mănâncă nu se bea”.

*Vom insista mereu asupra faptului că părinții sunt cei mai buni nutriționiști pentru copiii, dar și pentru vârstnicii din familia extinsă. În acest sens, tot ei sunt formatori ai stilului de viață sănătos.

În concluzie, selectând alimentele corespunzătoare, preparându-le și consumându-le „inteligent”, contribuiți semnificativ la sănătatea proprie și a tuturor membrilor familiei, participând și la efortul global de păstrare a sănătății pământului. Ați devenit astfel, „specialiști” în nutriție. Cu cât știți mai multe despre alimente, alimentație și nutriție, cu atât veți fi mai sănătoși.

Profesor emerit dr Nicolae Hâncu,

UMF Iuliu Hațieganu.

Rețeaua privată de sănătate Regina Maria

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut