De ce se vrea, de fapt, comasarea alegerilor?

Subiectul comasării alegerilor a fost readus în discuție, luni, de către liderul PNL, premierul Nicolae Ciucă. Acesta a susținut că specialiști din partid caută soluții pentru cea mai bună varianta în ce privește comasarea, ținându-se cont de faptul că există trei rânduri de alegeri care pot fi „lipite” între ele – locale, parlamentare și prezidențiale.

Unii reprezentanți ai opoziției clujene consideră însă că un astfel de procedeu ar crea confuzie în rândul alegătorilor și chiar „bâlci”.

Nici unii reprezentanți ai UDMR nu susțin ideea, pe același principiu – s-ar crea haos, dincolo de faptul că există unele probleme de constituționalitate.

„Comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare ar fi făcută pentru ca aleșii locali ai PSD și PNL să se mobilizeze și pentru alegerile legislative. Acesta este motivul real pentru care PSD și PNL își doresc comasarea și oamenii trebuie să știe acest lucru. Nu există niciun alt motiv. Discursul legat de economii e o mascaradă. S-au făcut mii și mii de angajări la stat, se plătesc pensii speciale, s-au risipit bani în stânga și în dreapta, dar ei vor să facă economie la organizarea de alegeri. Asta în condițiile în care Curtea Constituțională, Comisia de la Veneția și Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei au spus că nu trebuie comasate alegerile. Dezbaterea reală ar trebui să fie despre alegerea primarilor și președinților de Consilii Județene în două tururi, nu despre comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Este normal ca fiecare tip de alegeri să însemne o dezbatere reală pe proiecte, pe soluții specifice administrației locale, respectiv celei naționale. Comasarea ar însemna un bâlci din care oamenii nu ar înțelege nimic. Ar fi o lovitură pentru democrația românească și o bătaie de joc față de oameni. Nu că asta ar conta pentru guvernanți, care sunt preocupați doar de propriile interese electorale”, a subliniat liderul USR Cluj, deputatul Oana Murariu.

„Sunt câteva argumente aduse de PNL pentru comasarea unor alegeri din 2024 – sondajele și costurile. Modul de a prezenta o întrebare într-un sondaj poate influența răspunsul. În acest caz se prezintă argumentul costurilor pentru a comasa alegerile.

Dar oamenii nu sunt informați că în felul acesta se pot influența rezultatele voturilor. Multe administrații locale sau județene vor încerca să atragă și din voturile destinate alegerilor parlamentare când, în fapt, aceste alegeri nu pot fi amestecate. Putem avea primari buni dintr-un partid și parlamentari foarte slabi din același partid, sau invers. Putem avea primari slabi care par buni pentru că au primit foarte multe fonduri guvernamentale pe criteriul politic.

(…) Cred că PSD împinge în față partenerii de coaliție pentru a lansa diverse scenarii – alegeri comasate sau anticipate – PNL și UDMR”, a declarat deputatul AUR de Cluj, Alin Colesa.

„Eu nu cred că este o idee bună comasarea alegerilor și nu o susțin. S-ar crea haos, dacă localele și parlamentarele ar avea loc în același timp, E și o problemă de constituționalitate acolo… Prezidențiale cu parlamentare, da, dar locale cu parlamentare nu”, a declarat senatorul UDMR de Cluj, Laszlo Attila.

„Acum trebuie să punem pe primul loc actul de guvernare și soluțiile economice pentru cetățeni și pentru firmele românești.

PSD nu este interesat de acest subiect în acest moment. Vom cere partenerilor de coaliție să ne concentrăm eforturile pe problemele cetățenilor, iar discuțiile despre alegeri să le abordăm mai încolo.

Comasarea alegerilor este o temă falsă pentru că din punct de vedere constituțional este practic imposibil de realizat.

În același timp, argumentul reducerii cheltuielilor electorale a fost respins de CCR pe motiv că o astfel de economie la buget nu justifică restrângerea unor drepturi constituționale.

Este necesar să ne concentrăm in continuare pe ceea ce contează cu adevărat.

Cu siguranță rezultatele nu vor întârzia să apară, voturile fiind câștigate în urma unui act eficient de guvernare, nu prin reorganizarea alegerilor”, a precizat, pe de altă parte, liderul PSD Cluj, Alexandru Cordoș.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut