De ce au crescut aberant facturile la energie?

„Explozia facturilor la români se datorează luptei politicienilor cu energia clasică, FĂRĂ A PUNE NIMIC ÎN LOC.” spun reprezentanții Federației Naționale a Sindicatelor din Electricitate “Universși ai Federației Națională Mine Energie.

Cele două federații sindicale, care afirmă că reprezintă peste 80% din salariații ce lucrează în unitățile de producere a energiei electrice și termice din România, consideră că ”nimeni nu pune însă punctul pe i, nimeni nu spune cauza reală care a facut posibile aceste facturi: lipsa de energie.”

În viziunea acestor organizații sindicale, majorarea facturilor este generată de schimbările din sectorul energetic, din ultimul timp. ”Intre 2008-2022 s-au închis zeci de capacități de producție fără să se pună nimic în loc. Sau dacă s-a pus, s-a pus altfel de energie. S-a închis energia pe carbune, care funcționează în baza curbei de sarcină și s-a pus în loc energie regenerabilă, pe care o ai sau nu, în funcție de vânt și soare. Azi am ajuns importator net de energie. Tot ce exportăm este energie care nu trebuie nimănui, în golul curbei de sarcină, cu câțiva euro/MWh. Importăm însă la vârf, cu sute de euro/Mwh.”, se spune într-o scrisoare deschisă a celor două federații sindicale.
Sindicaliștii afirmă că ”România este unul dintre cei mai mici poluatori europeni”, că pe cap de locuitor suntem la capitolul CO2 pe penultimul loc la poluare, ultima fiind Lituania”, însă ”continuăm să închidem capacități, să desființăm locuri de muncă, trecând peste faptul că marii poluatori ai lumii:China, 10 miliarde tone pe an; SUA, 5,8 md. tone an; India 2,4 md. tone pe an; Rusia 1,3 md. tone pe an; nici nu se sinchisesc de politicile europene de mediu.” Ei mai consideră că ”dacă Europa ar fi toată decarbonizată impactul mondial ar fi nesemnificativ, din moment ce doar China pune în funcțiune 900 MW săptămânal”.

Cele două federații afirmă că ”doar cărbunele și nucleara (energie nucleară – n.r.) funcționează și noaptea și fără vânt și la -20 de grade și pe secetă (nucleara mai puțin). Cu 26% energia regenerabilă, am ajuns să fim înaintea Germaniei (18,7%), Italiei (20,5%), Franței (19,1%), Ungariei (12.8%), Greciei (16%). Iar Italia și Grecia au 300 de zile cu soare pe an, față de 170 în România”, și întreabă, retoricc, ”cum e posibil ca o țară ca Ungaria, fără nici un fel de resurse, să aibă cel mai mic preț la energie din UE? Simplu, un alt fel de Guvern!”

Sindicaliștii din sistemul energetic cer ”implicarea imediată a Guvernului, a CSAT, pentru stoparea acestei crize false, și anchetarea de către organe de specialitate (de preferință care să nu aibă firme de vânzare energie sau de regenerabile), a celor care ne-au adus aici, la situația în care cetățenii României plătesc cel mai scump curent și gaz din Europa. Cerem justiției să se autosesizeze după ce membri ai guvernului au declarat că se fură banii românilor cu factura.”

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut