De câți bani are nevoie un român pentru un trai decent

Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulţi şi doi copii pentru luna septembrie 2022 este de 8.659 lei pe lună, faţă de 7.233 lei în septembrie 2021, în creştere cu 19,7%.

Potrivit raportului „Coşul minim de consum lunar pentru un trai decent pentru populaţia României”, realizat de Fundaţia Friedrich Ebert România şi Syndex România, valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulţi şi un copil este de 7.112 lei pe lună, pentru o familie de doi adulţi fără copii este de 5.322 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 3.275 lei pe lună. Conform realizatoriulor raportului, recalcularea valorii coşului a fost realizată în baza indicilor de preţuri comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică pentru luna septembrie 2022, raportați la luna septembrie 2021.
În raport se mai menţionează că, în perioada iulie – septembrie 2018, Syndex România şi Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii au derulat o cercetare la nivel naţional pentru fundamentarea unui coş minim de consum pentru un trai decent pentru populaţia României. Rezultatele acestei cercetări ar trebui să constituie o nouă etapă în discuţia despre resursele necesare pentru traiul populaţiei în România, nu atât datorită reînnoirii conceptului mai vechi de coş minim de consum, cât mai ales datorită sublinierii explicite a noţiunii de nivel de trai decent şi a cheltuielilor care trebuie acoperite pentru ca populaţia României să îşi poată asigura un asemenea nivel de trai.
Ideea unui coş minim de consum pentru un trai decent implică alcătuirea unui set de cheltuieli periodice necesare pentru îndeplinirea unor nevoi de bază pentru o familie cu o structură dată. Pe lângă nevoile imediat necesare supravieţuirii – adăpost, alimentaţie – coşul minim pentru un trai decent acoperă o serie cuprinzătoare de nevoi curente, cum ar fi îmbrăcămintea, igiena personală, educaţia, îngrijirea sănătăţii, transportul, comunicaţiile, recreerea, precum şi eventualele cheltuieli neprevăzute (evenimente familiale, probleme de sănătate etc.).

Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent – septembrie 2022

Persoană adultă singură – 3.275 lei/lună

Familie de doi adulţi fără copii – 5.322 lei/lună

Familie de doi adulţi şi un copil – 7.112 lei/lună

Familie de doi adulţi şi doi copii – 8.659 lei/lună

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut