De 6x Cluj!

Luni, 24 mai, Senatul UNITER a făccut cunoscute nominalizările celei de a 29-a ediții UNITER. Juriul de nominalizări a avut o componență pe care v-am prezentat-o nu cu mult timp în urmă, Oana Cristea r, Claudiu Groza și Cristina Rusiecki, misiune deloc ușoară dacă ne gândim numai la condițiile în care s-a lucrat în 2020.

Clujul intră în competiție cu nu mai puțin de 6 nominalizări, le fac publice cu mare plăcere…

Cea mai bună scenografie

Andu Dumitrescu intră în competiția finală pentru scenografia spectacolului Pool (no water) de Mark Ravenhill, proiect de Radu Nica, Andu Dumitrescu și Vlaicu Golcea, spectacol prezentat pe scena Teatrului Maghiar de Stat Cluj-Napoca.

Rămân la scenografie pentru a semnala nominalizarea lui Helmut Sturmer pentru decorurile la Rinocerii de Eugene Ionesco, regia Tompa Gabor, la Naționalul ”Mihai Eminescu” din Timișoara.

Tot pentru scenografie a fost nominalizat și Adrian Damian, decoruri la Revizorul de Gogol, Teatrul ”Regina Maria” din Oradea.

Actor în rol secundar

Matei Rotaru este nominalizat pentru rolul ”Piotr Stepanovici Verhovenski” din ”Demonii. Începuturi” după F. M. Dostoievski, scenariul, regia și proiecțiile video Tudor Lucanu, la Teatrul Național Cluj-Napoca.

Au primit nominalizări și Emil Coșeriu (Teatrul Național Iași; ”ion” din ”Năpasta” de IL Caragiale), respectiv Ion Rizea (Teatrul Național ”Mihai Eminescu” Timișoara; ”pentru rolul ”Bunica” din ”Povestea acelor oameni care s-au adunat într-o seară în jurul unei mese”).

Actriță în rol principal

Kato Emoke este nominalizată pentru rolul ”Eszter Nagy” din spectacolul ”Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois” de Cosmin Stănilă, regia Andrei Măjeri, Reactor de Creație și Experiment Cluj-Napoca.

În concursul final au intrat și Eliza Noemi Judeu (Teatrul Municipal ”Bacovia” Bacău) și Alexandra Vicol (Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani).

Cea mai bună regie

Leta Popescu este nominalizată pentru regia spectacolului ”(In)corect” de Leta Popescu, la Reactor de Creație și Experiment Cluj-Napoca. Spectacolul este produs în cadrul programului cultural Decalaj. Narațiuni intergeneraționale, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Tot la cea mai bună regie sunt nominalizați Cristian Ban (pentru ”MaMe” la Teatrul Dramatic ”Fani Tardini” din Galați) și Carmen Lidia Vidu (pentru ”Jurnal de România 1989” la Teatrul Național IL Caragiale din București).

Cel mai bun spectacol

Surpriza estre pe cât de mare, pe atât de plăcută. Între spectacolele nominlizate figurează Verde tăiat de Alexandra Felseghi, regia Adina Lazăr, Asociația Pro Teatru, Zalău (proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național).

Alexandra Felseghi (n. 1987, Cluj-Napoca; absolventă a Facultății de Teatru și Televiziune/UBB Cluj-Napoca, seccția regie teatru, licență și master; doctorat în domeniul teatrului și artelor spectacolului cu teza ”O incursiune în teatrul independent-Performance și Ccreator Multiplu”, 2016; dramaturg, între titlurile de notorietate aflându-se ”Fabrici și Uzine”, ”Viața secreată a celor mai neașteptate obiecte”, ”Savage/Love”, ”3 milioane”, ”Eat Me!”, ”Gen.EU”…, majoritatea puse în scenă de Adina Lazăr.

Critică de teatru

Nominalizări au primit Miruna Runcan (profesor univ dr, Facultatea de Teatru și Televiziune din cadrul UBB Cluj-Napoca; este scriitor, critic de teatru, director al Departamentului de Teatru la Universitatea Babes-Bolyai Cluj din 2014 și al Centrului de Cercetare și Creație în Teatru, Film și Media „Vlad Mugur” de la infiintarea din 2007; este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania şi secretar general Sectiunii romane a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru), Oana Stoica (București) și Irina Wolf (jurnalist independent).

Demostene Șofron

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut