Dansatorii armeni din Gherla, la un festival internațional de folclor

Cunoscutul Ansamblu de dansuri armenești „Hayakaghak” din Gherla continuă șirul succeselor din această vară.

După ce au evoluat în cadrul manifestării culturale clujene „Curtea Armenească”, tinerii gherleni au onorat o invitație specială, participând la tradiționalul Festival internațional de folclor „Arcanul”, organizat în municipiul Rădăuți, județul Suceava. Aflat la cea de a XXIX-a ediție, festivalul s-a reluat după doi ani de absență din cauza pandemiei, ocupând un loc important în viața artistică a urbei din nordul țării, unde în perioada 1 – 3 iulie au dominat cântecul și dansul popular. Pe scena amenajată chiar în centrul municipiului și-au prezentat programul 18 formații de dansuri populare, din care și din străinătate, mai exact din Ucraina, Republica Moldova, Slovacia, Polonia și Turcia. Printre grupurile participante s-a aflat și Ansamblul de dansuri armenești „Hayakaghak” din Gherla, condus de Erika Esztegár, care a obținut un succes extraordinar, prezentând publicului 5 jocuri tradiționale armenești: „ Vartavar”, „Tsaghkadzori”, „Sardarapat”, „Im anune Hayastan E” și „Hzor Hayastan”.

Cei 16 dansatori gherleni au atras multe simpatii și în cadrul paradei portului popular, asistența admirând frumoasele și originalele costume tradiționale armenești, lucru remarcat și de organizatorii festivalului, Primăria și Casa de Cultură Rădăuți, care le-au lansat o invitație și la ediția de anul viitor. Mesagerii comunității armenești din Gherla, alături de membrii celorlalte ansambluri, au fost felicitați la sediul Primăriei de edilii municipiului, unde au primit diplome de apreciere. Cu toții au urcat pe scenă la spectacolul de gală, o prezență inedită a fost Orchestra Școlii de Artă din Ciudei (Ucraina).

Tot în weekend-ul trecut, Ansamblul de dansuri armenești „Hayakaghak” a evoluat și în orașul Siret, unde, la fel, au cules multe aplauze.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut