Daniela Maier: „Distrugerea ecosistemelor urbane – o acțiune cu un impact major asupra calității vieții”

Proiectul de modificare a Legii privind spațiile verzi și protejarea acestora nu a mai ajuns miercuri, în plen, după ce inițial fusese pus pe ordinea de zi. El a fost amânat până la toamnă, însă dacă nu va fi îmbunătățit și vor fi acceptate câteva amendamente cu dedicație pentru dezvoltatorii imobiliari, ar putea avea un impact negativ pentru orașele din România, inclusiv pentru Cluj-Napoca.

Arhitecta Daniela Maier, președintele filialei Transilvania a Ordinului Arhitecților din România (OAR) atrage atenția asupra unor aspecte nocive cuprinse în proiect ce, implicit, ar putea avea consecințe grave, dacă va trece de vot în forma actuală.

„Orice tip de legislație sau de amendament care permite modificarea ulterioară a unei legi de către un proprietar al unui teren, prin depunerea unui studiu suplimentar, dă voie să se construiască mai mult decât este permis în zona respectivă pentru toată lumea. În momentul în care permiți acest lucru, deja permiți un dezechilibru care poate să apară pe toate palierele și este cu atât mai grav cu cât vorbim de spațiul verde, pentru că după cum bine știm, administrația locală – fiecare localitate – are suprafețe relativ mici față de nevoia pe care o avem de acest tip de spații. Deci, este foarte grav să poți să permiți unui proprietar privat să modifice considerabil procentele admise pentru construire pe zonele verzi. Coridoarele peisagere și ecologice fragmentate, distrugerea ecosistemelor urbane sunt acțiuni ce vor avea un impact major asupra calității vieții care este și acum în multe localități sub standardele necesare unei vieți sănătoase.

Desigur, sunt situații excepționale, atunci când vorbim despre intervenții sau amenajări locale dedicate sportului sau de anumite urgențe funcționale, aceste lucruri pot fi discutate, dar ideal ar fi ca ele să fie discutate la nivelul administrației locale, și nu doar la nivelul proprietarilor privați. În momentul în care lucrurile se joacă la masa unei negocieri care este ghidată de partea financiară, șansele ca ceea ce obținem să fie în interesul comunității sunt destul de mici. Și dacă ne gândim că noi avem totuși niște standarde impuse de comunitatea europeană și pe care ni le-am propus să le atingem – zone verzi, orașe verzi, etc- va fi imposibil să facem asta dacă permitem urbanismul derogatoriu.

Nu se vine (n.red prin acest proiect și amendamentele sale) împotriva a ceea ce dorește administrația, doar permite proprietarilor de spații verzi private să vină cu niște derogări, poate să permită anumite intervenții care să fie nocive. Nu sunt penalități incluse pentru anumite lucruri, sunt foarte multe paragrafe interpretabile, iar asta este din nou, un lucru grav, nu s-a făcut prin consultarea specialiștilor, prin consultarea organizațiilor profersionale, a Ordinului Arhitecților, a Registrului Urbaniștilor, a Uniunii Arhitecților, deci tocmai a celor care au un cuvânt greu de spus în acest sens și care lucrează în domeniu. Aceste amendamente, din câte știm de la colegii noștri, au fost propuse în diferite forme și în perioada în care specialiștii Ordinului întocmeau aceste documentații și corelau legislația pentru CATUC. Or, ele nu au trecut, și au venit acum, înt-o formă și mai agresivă, din câte am înțeles, decât au fost propuse inițial. Nu ne putem visa să fim așa…ca și la Viena, 50% din aria metropolitană zonă verde… acelea sunt orașe care țin cont de calitatea vieții, de calitatea aerului, de calitatea zonelor în general, a intregului areal nu doar a zonei centrale, de exemplu”, a explicat, pentru Făclia, Daniela Maier.

Reamintim că marți, controversatul proiect a trecut Comisia de Mediu, unde i-au fost aduse o serie de amendamente „cu cântec”. Prin acestea, se dă, practic, posibilitatea de a construi pe spaţii verzi private şi retrocedate. ONG-urile au reacționat rapid, criticând dur inițiativa și amendamentele în sine, iar opoziția a semnalat minusurile acesteia. Este un proiect cu dedicație, pentru dezvoltatorii imobiliari, au încercat ei să atragă atenția. Proiectul va fi reluat spre a fi dezbătut, la toamnă. Până atunci, mai este timp pentru a fi îmbunătățit.

Unii reprezentanți ai opoziției de la Cluj au arătat, în ultimele zile, ce impact ar putea avea un astfel de proiect printre altele, pentru clujeni.

Conform unuia dintre amendamentele formulate, autoritățile publice locale pot schimba încadrarea urbanistică pentru acele terenuri încadrate în categoria spațiilor verzi care au categoria de folosință curți-construcții și care au trecut în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice anterior intrării în vigoare a prezentei legi, în baza unor documentații de urbanism aprobate conform legislației în vigoare. Autoritățile publice au obligația de a crea, prin orice modalitate prevăzută de lege, o suprafață de spațiu verde cu 10% mai mare decât cea a cărei încadrare se schimbă într-un termen de maxim 2 ani de la aprobarea schimbării încadrării urbanistice în condițiile mai sus arătate.

Reprezentanții societății civile au solicitat eliminarea acestui amendament întrucât va duce la disparittia tuturor spațiilor verzi particulare, va obliga autoritatea ca pe banii ei să amenajeze un teren verde, probabil la periferia orașului, dacă are teren, și totul pe cheltuiala contribuabililor. Nu există sancțiuni dacă în 2 ani autoritatea nu va amenaja spațiile verzi.

Anca M. COLINĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut