Daniel Buda semnalează din nou problema subvenției diferențiate la nivel de UE

Eurodeputatul clujean Daniel Buda a atras atenția în cadrul unei dezbateri pe tema pe raportului privind performanța Politicii Agricole Comune în perioada 2014-2021 că în prezent la nivelul țărilor UE se aplică un nivel de subvenție diferențiat în condițiile în care statele sunt actori pe aceeași piață!

În cadrul intervenției ce a avut loc în Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Daniel Buda a solicitat lămuriri cu privire la măsurile prin care fermierii sunt susținuți și după ce reușesc să intre pe piață pentru a-și putea susține pozițiile. “Din păcate, avem astăzi un nivel de subvenție diferențiat în diverse state ale Uniunii Europene, în condițiile în care suntem actori pe aceeași piață în ceea ce înseamnă inputurile, avem aceleași costuri de înființare a culturilor, indiferent că discutăm de Franța, Germania, România sau Ungaria, prețurile sunt la fel, piața pe care vindem este la fel și din păcate, subvențiile sunt diferențiate”, a explicat eurodeputatul.

Tassos Haniotis, directorul de strategie, simplificare și analiză a politicilor din cadrul Direcția Generală C pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DG AGRI) a Comisiei Europene i-a transmis eurodeputatului român că piețele sunt și nu sunt la fel. „Dacă ar fi să comparăm ce ați spus dumneavoastră cu ce s-a spus despre Țările de Jos, veți vedea că în ceea ce privește prețurile la produse sau prețurile la îngrășăminte, fermierii se confruntă cu același lucru. Dar când este vorba de piețele de terenuri, care este unul dintre elementele cele mai importante în materie de active disponibile fermierilor, atunci situația este foarte diferită între statele membre, atât în ceea ce privește prețul arendării pe o unitate de teren cât și în ceea ce privește deținerea terenurilor”, a spus Tassos Haniotis.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut