Daniel Buda: „Diferențele de plăți directe între fermierii din Europa, impardonabile”

Europarlamentarul clujean Daniel Buda (PNL) consideră că diferențele de plăți directe între fermierii din Estul Europei și cei din Vestul Europei sunt impardonabile.

Daniel Buda a întrebat Comisia Europeană de ce avem astăzi aceste diferențe între plățile directe, între diverse state membre ale UE, în cadrul unei audieri comune a comisiilor AGRI (Agricultură și Dezvoltare Regională) și PETI (Comisia pentru Petiții), din Parlamentul European, cu privire la inegalitatea plăților.

Această dezbatere s-a desfășurat ca urmare a unor petiții depuse de fermierii europeni. Fermierii din țările din Est primesc în continuare plăți directe la hectar sub media UE. De la aderarea „noilor state membre” în 2004, aceste diferențe există și au fost chiar mai pronunțate decât astăzi.

„Există o nemulțumire profundă a fermierilor din Estul Europei față de alți fermieri din UE, cu privire la aceste diferențe impardonabile de plăți. Fermierii din Estul Europei folosesc aceleași îngrășăminte chimice, la aceleași costuri și acționează pe aceeași piață de desfacere.  De ce avem aceste diferențe de plăți directe între statele membre Trebuie sa corectăm această nedreptate profundă astfel încât fermierii din Uniunea Europeană să beneficieze de aceleași plăți directe”, a spus Daniel Buda.

Conform concluziilor Consiliului European din iulie 2020 privind CFM, toate statele membre cu plăți directe la hectar sub 90% din media UE vor închide 50% din diferența dintre nivelul actual al plăților directe și 90% din UE media în șase etape egale începând cu 2022. Această convergență va fi finanțată proporțional de toate statele membre. Cu toate acestea, chiar și la sfârșitul următoarei perioade de programare, plățile directe nu vor fi complet egale în toate statele membre ale UE.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut