Dacă vrei chirie în Cluj-Napoca, prețul începe de la 200 de euro pentru o garsonieră

Preţurile de pe piaţa închirierilor din România au înregistrat o stagnare, în septembrie, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În ciuda scumpirilor din ultima perioadă, preţul chiriilor s-a menţinut relativ constant, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Pentru o garsonieră în Cluj-Napoca, chiriașul trebuie să scoată din buzunar între 200 și 350 de euro. Prețurile la chirii sunt sensibili egale când vine vorba de București și Cluj-Napoca, care dau ora exactă și la acest capitol.

Cererea pe segmentul chirii rezidenţiale a cunoscut, în intervalul analizat, o creştere de circa 20% faţă de anul precedent, cele mai numeroase solicitări fiind la începutul lunii, când planul de învăţământ prevedea reluarea şcolilor în format fizic. Însă aceasta a scăzut accentuat spre sfârşitul lunii, când condiţiile impuse de pandemie au devenit mai restrictive, iar universităţile au anunţat reluarea cursurilor în mediul online.

Cele mai căutate tipuri de locuinţe rămân apartamentele, urmate de garsoniere şi case/vile.

Totodată, în ciuda scumpirilor din ultima perioadă, preţul chiriilor s-a menţinut relativ constant, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În prezent, pentru un apartament cu două camere, preţurile la închiriere variază între 300 şi 600 de euro în Bucureşti, 300 şi 550 de euro în Cluj, respectiv 250 şi 450 de euro în Timişoara, în funcţie de zonă, finisaje şi suprafaţă. În acelaşi timp, pentru o garsonieră chiriaşii plătesc între 200 şi 350 de euro în capitală, 200-350 de euro în Cluj-Napoca, respectiv între 150 – 250 de euro în Timişoara. În Cluj-Napoca, după creșterile destul de însemnate înregistrate în ultima perioadă, a urmat o scădere sensibilă la prețul chiriilor, apărută firesc odată cu restricțiile de mobilitate. Decât să rămână cu imobilele goale, mulți proprietari au arătat deschidere și flexibilitate pentru a veni în întâmpinarea chiriașilor care au fost afectați fie de anumite blocaje de pe piața muncii, fie de restricțiile de mobilitate. Elementul care influențeze semnificativ mersul pieței chiriilor pe plan local ține de decizia ca studenții să participe fizic la cursuri. În Florești, chiria la un apartament cu două camere, mobilat, este de 250 de euro pe lună. Prețul, pentru același confort, este ceva mai ridicat, respectiv 300 de euro, în cartierele Baciu și Gruia, de unde contactul cu centrul orașului este evident mai facil. În cartierul Dâmbu Rotund, chiria pentru un apartament cu două camere este între 325 și 350 de euro. Acestea sunt zonele ieftine ale Clujului. Cei care optează pentru o chirie într-unul din cartierele consarate ale orașului, Zorilor, Mărăști, Mănăștur, Gheorgheni și Grigorescu, trebuie să știe că prețurile sunt ceva mai piperate. În zona ultracentrală, adică în buricul urbei, prețul urcă semnificativ, pronind de la 500 de euro. Proprietarii din Cluj-Napoca au avut de câștigat bani frumoși de pe urma celor două festivaluri, Electric Castle și Untold. Și în acest an, cele două evenimente au adus Clujului undeva la 60 de milioane de euro.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut