Cursă contra cronometru pentru găsirea supravieţuitorilor cutremurului din Japonia

Mii de salvatori au continuat să caute supravieţuitori în urma unui cutremur produs în Japonia în ziua de Anul Nou şi soldat cu moartea a cel puţin 81 de persoane, sperând să salveze cât mai multe victime într-o fereastră de supravieţuire de trei zile, care se încheie joi după-amiază, transmite Reuters.

„Sunt mulţi oameni rămaşi în urmă în clădirile prăbuşite, care aşteaptă să fie salvaţi”, a declarat prim-ministrul japonez Fumio Kishida în cadrul unei conferinţe de presă.

„Vom depune toate eforturile pentru a salva cât mai mulţi oameni până în această seară, când vor trece 72 de ore de la dezastru”, a precizat el.

Ratele de supravieţuire scad la 72 de ore după cutremur, potrivit serviciilor de intervenţie.

Starea drumurilor şi distanţa faţă de zonele cele mai grav afectate au complicat eforturile de salvare.

Aproape 600 de cutremure au lovit Peninsula Noto de la cutremurul principal, stârnind temeri legate de deteriorarea ulterioară a infrastructurii.

La trei zile de la producerea dezastrului, ajutoarele au ajuns, însă persoanele evacuate nu au, în mare parte, acces la alimente, apă, căldură şi comunicaţii pe fondul temperaturilor scăzute şi a vremii nefavorabile, au indicat autorităţile.

Cele 3.000 de pachete cu hrană şi 5.000 de sticle de apă care au fost livrate miercuri nu sunt suficiente pentru cei 11.000 de evacuaţi care caută ajutor în Wajima, a declarat primarul oraşului, Shigeru Sakaguchi, la o şedinţă regională pe tema răspunsului la dezastre.

„În primul rând, este drumul – drumurile tăiate îngreunează nu doar aprovizionarea cu ajutoare, ci şi restabilirea energiei electrice, a apei, a semnalului la telefonia mobilă şi a altor infrastructuri de salvare”, a precizat edilul.

Au existat aproape o sută de blocaje pe drumurile prefecturale, potrivit datelor publicate joi de prefectura Ishikawa.

Primarii au declarat că unele provizii încep să sosească, dar au precizat că au nevoie de mai multe. De asemenea, lipseau elementele de bază precum accesul la internet, produse medicale şi toalete curate.

„În comparaţie cu alte dezastre, situaţia drumurilor din Wajima este foarte proastă. Simt că durează mai mult decât de obicei să ajungă asistenţa”, a declarat pentru Reuters Shunsaku Kohriki, un lucrător sanitar din oraşul Wajima, unde au fost semnalate peste jumătate dintre victime.

„Cred că, realist vorbind, cei evacuaţi vor trebui să trăiască încă o vreme în condiţii foarte grele”, a indicat lucrătorul sanitar care a intervenit şi la alte dezastre.

– Fără apă curentă –

Kyoko Kinoshita, o femeie în vârstă de 62 de ani, era îngrijorată de posibila răspândire a gripei şi a COVID-19, în timp ce stătea la coadă împreună cu alte câteva sute de supravieţuitori pentru mâncare în Wajima. „Nu avem apă curentă. Nu ne putem spăla pe mâini după ce mergem la baie”, a povestit ea.

„Unul dintre bebeluşii de la centrul de evacuare are trei săptămâni şi se pare că nu există suficientă apă sau lapte nici pentru copil”, a adăugat ea.

Guvernul a promis că va furniza în mod proactiv provizii în loc să aştepte solicitările oficiale din partea autorităţilor locale şi a dublat de luni numărul de membri ai Forţelor de Autoapărare desfăşuraţi în cadrul operaţiunilor de salvare.

Unele ajutoare au fost livrate pe cale maritimă în loc de cea terestră, bărcile Pazei de Coastă ajungând miercuri în porturile din Wajima şi Suzu.

Cu toate acestea, navele mai mari nu au putut acosta în golfurile Peninsulei Noto deoarece fundul mării s-a deformat în urma cutremurului, a declarat joi guvernatorul din Ishikawa, Hiroshi Hase.

– Impact asupra activităţilor comerciale –

Pe măsură ce companiile japoneze îşi reîncep activitatea după sărbătorile de sfârşit de an, producătorii evaluează impactul cutremurului asupra liniilor lor de producţie.

Producătorii Japan Display şi EIZO, precum şi firma de semiconductori Kokusai Electric, au declarat că repară instalaţiile deteriorate ale fabricilor, în timp ce producătorul Shin-Etsu Chemical a precizat că fabrica sa din Niigata şi-a reluat miercuri o parte din operaţiuni.

Bursa de Valori de la Tokyo a ales să păstreze joi un minut de reculegere în locul clopoţelului care anunţă de obicei deschiderea tranzacţiilor, din respect pentru persoanele care au murit în urma cutremurului şi într-un accident produs separat pe Aeroportul Tokyo Haneda, în care cinci membri ai Pazei de Coastă şi-au pierdut viaţa în timp ce livrau ajutoare.

Kishida s-a angajat joi să aloce aproximativ 4 miliarde de yeni (28 de milioane de dolari) din bugetul naţional pentru asistenţa la dezastru.

Peninsula Noto şi oraşele sale portuare Wajima şi Suzu par a fi zone de război după cutremurul produs de Anul Nou care a lovit în particular această regiune la ora locală 16:10 (07:10 GMT), atingând o magnitudine 7,5, potrivit Serviciului de Prospectare Geologică al SUA (USGS), sau 7,6, conform JMA.

Sute de replici – unele puternice – au fost înregistrate, iar tsunamiul care a urmat luni cu valuri de peste un metru a acoperit numeroase ambarcaţiuni, eşuate pe chei, şi drumurile de la malul mării.

Situată pe aşa-numitul „Cerc de Foc al Pacificului”, Japonia este una dintre ţările cu cea mai intensă activitate seismică din lume.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut