Cupa României vine cu un nou format, dar și cu mai mulți bani

Cupa României va beneficia de premii totale în valoare de 1,2 milioane de euro începând cu noul sezon competiţional, cu un format schimbat în totalitate, urmând să cuprindă şi două faze ale grupelor, dintre care una regională, a anunţat luni, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu.

Totodată, Burleanu a anunţat încheierea unui parteneriat de imagine în urma căruia competiţia va purta denumirea Cupa României Betano.

„Sunt două evenimente importante pentru Cupa României, un nou format competiţional, mai dinamic şi mai atractiv, şi prezentarea noului sponsor care se alătură Federaţiei Române de Fotbal pentru întregul proiect al dezvoltării competiţiei. Prin noul format competiţional ne propunem să fim mai aproape de suporterii tuturor cluburilor din România. Cupa României are un potenţial mult mai mare de dezvoltare şi ne dorim să fie o competiţie de interesant toate fazele sale, care să aducă un număr cât mai mare de spectatori pe stadioane şi implicit audienţe TV superioare, dar şi o îmbunătăţire a nivelului de joc. Din dorinţa de a avea un design competiţional optim am apelat la compania Hypercube, o companie care a contribuit şi la dezvoltarea unor formate de la Champions League sau Europa League.

Noul format competiţional pune în valoare regiunile României prin crearea unor faze regionale, păstrează avantajul echipelor din eşaloanele inferioare şi propune totodată un sistem de grupe mai atractiv şi mai dinamic prin creşterea numărului meciurilor tari. Astfel, noul cod format competiţional asigură creşterea premiilor totale cu aproximativ 50% chiar din primul sezon. Vorbim de 1,2 milioane de euro plus TVA, ca fond total de premiere. Se va schimba şi sistemul de premiere, fiecare punct câştigat se va bonusa din punct de vedere financiar”, a declarat Burleanu, într-o conferinţă de presă.

În primă fază, noul format al Cupei României presupune formarea unor grupe regionale, acelaşi sistem fiind aplicat ulterior în locul optimilor de finală.

„Pornim cu această faza regională în care vom acorda titlul la 7 campioane la nivel regional, urmează apoi trei tururi eliminatorii, urmate de un play-off care te duce în această fază a grupelor. Este pentru prima dată când Cupa României se desfăşoară într-un asemenea format competiţional de grupe, un format mult mai atractiv, în care atât echipele care vin din eşaloanele inferioare, cât şi cele mai bune echipe din Liga I au mai multe şanse de a se califica în fazele superioare. După care urmează sferturile de finale, semifinale şi finala competiţiei. Practic, este un sistem mult mai atractiv, mult mai dinamic, şi totodată mai simplificat din această perspectivă. Vom avea 11 date pentru acest nou format competiţional”, a completat Burleanu.

Managerul de competiţii din cadrul FRF, Felix Grigore, a afirmat că în total Cupa României va avea 9 faze competiţionale, începând cu etapa regională. El a precizat că echipele din Liga I vor intra în competiţie în două faze: „Echipele din Liga I vor intra împărţite în două. Primele şase din play-off din sezonul trecut şi cele două clasate pe primele două locuri din play-out vor intra direct în faza grupelor, iar celelalte opt vor intra în play-off-ul competiţiei. Asta înseamnă că o echipă din play-off competiţiei va avea mai multe meciuri decât o echipă care intră direct în grupe”.

Faza regională va debuta pe 6 iulie 2022, iar finala se va desfăşura pe 24 mai 2023.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut