Cum vor putea câștiga mai mult salariații din IT după ce au fost impozitați

Guvernul a introdus impozitul pentru veniturile de peste 10.000 de lei brut ale angajaților din IT prin pachetul legislativ de modificare a codului fiscal. În același timp, contribuția la Pilonul II de pensii (pensia privată obligatorie) a devenit opțională începând din 2024 pentru următorii cinci ani, astfel încât unii dintre acești angajați vor putea câștiga chiar mai mult decât înainte.  

 

Raluca Bontaş, partener Servicii Fiscale, Deloitte România, explică: „Prevederile referitoare la impozitarea veniturilor din salarii, spre deosebire de majoritatea măsurilor, vor fi aplicabile din prima lună după publicarea actului normativ în Monitorul Oficial. În aceste condiţii, angajatorii trebuie să fie pregătiţi pentru conformare imediat, fiind vorba de impozite cu reţinere la sursă. Renunţarea la scutirea de impozit pe veniturile angajaţilor din IT care depăşesc 10.000 de lei pe lună va afecta salariul net sau costul salarial pentru angajator. Spre exemplu, în prezent, pentru un salariu brut de 14.000 de lei/lună, angajatul rămâne cu 9.100 de lei net, după reţinerea contribuţiilor în sumă de 4.900 de lei. În noua formulă, angajatul din IT va putea opta să renunţe la contribuţia la pilonul II de pensii (care în prezent este de 3,75%, însă va creşte la 4,75% de anul viitor), caz în care va rămâne cu un salariu net de 9.350 de lei pe lună (sau 9.486 de lei începând cu 2024), deci mai mult decât în prezent. Opţiunea pentru menţinerea contribuţiei la pilonul II de pensii va atrage scăderea salariului net la 8.840 de lei lună”. 

 

Circa 80% din angajații din industria IT vor fi afectați de scoaterea facilității privind neplata impozitului pe venit, spun analiștii. Ei pot totuși să opteze pentru neplata contribuției la pensia privată obligatorie, ceea ce înseamnă că vor avea aceeași bani în prezent și mai puțini la pensie. În aceeași situație sunt și angajații în domeniile agricultură, industrie alimentară și construcții, pentru care contribuția la Pilonul II este de asemenea opțională, în următorii cinci ani. Dacă celor 200.000 de angajați din IT li se alătură alți 750.000 din aceste domenii, atunci aproape un milion de români vor avea pensii garantat mai mici. 

Există de asemenea posibilitatea ca angajatorii să acopere pierderile angajaților astfel încât aceștia că continue să contribuie la Pilonul II. Corina Vasile, director executiv al Asociaţiei Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS), spune însă că, potrivit unor sondaje, mai mult de jumătate din companiile IT din România se așteaptă să nu compenseze sau să compenseze doar parțial noile modificări legislative.

„Deși procentele de creștere salarială rămân similare pentru anii 2023 și 2024, sondajul arăta o ușoară scădere atât a creșterilor efectiv acordate anul acesta, cât și a bugetelor încă în lucru pentru anul viitor. Companiile prevăd în prezent creșteri ale bugetului de payroll între 8% și 10% pentru 2024”, a declarat Corina Vasile pentru Panorama.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut