Cum vor fi organizate slujbele religioase de Paști

Cancelaria Sfântului Sinod a transmis marți, 20 aprilie, un set de recomandări adresate tuturor unităților de cult din România ale Bisericii Ortodoxe Române privind modul în care se vor organiza slujbele în perioada 24 aprilie – 7 mai 2021. Se fac precizări privind procesiunile de Florii, Deniile, sosirea Luminii Sfinte și Învierea, dar și referitoare la sărbătoarea Izvorul Tămăduirii.

Astfel, sfintele slujbe vor fi săvârșite potrivit prevederilor liturgice și tipiconale specifice perioadei, cu respectarea actelor normative privind starea de alertă pe teritoriul României. Sfintele slujbe pot fi oficiate în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecție sanitară. Fiecare unitate de cult va pregăti mai mulți voluntari, care vor purta ecusoane personalizate, pentru a asigura desfășurarea în bune condiții a sfintelor slujbe și a activităților specifice perioadei prepascale și pascale.

O altă recomandare este ca preoții să aducă, din timp, la cunoștința credincioșilor programul evenimentelor religioase și recomandările pentru buna desfășurare a acestora, „făcând apel la respectarea normelor igienico-sanitare”.

„Preoții parohi, stareții sau ecleziarhii, după caz, vor calcula numărul persoanelor care pot intra în lăcașul de cult și în incinta acestuia, îngrijindu-se de marcarea corespunzătoare a locurilor în care pot sta credincioșii, astfel încât să fie respectate normele legale privind distanțarea fizică dintre persoane. Pentru evitarea deplasărilor și aglomerărilor, se recomandă credincioșilor să participe la sfintele slujbe săvârșite la unitățile de cult de care aparțin din punct de vedere teritorial (biserica parohială)” – a transmis Cancelaria Sfântului Sinod.

Întrucât, potrivit unei Hotărâri de Guvern, organizarea de procesiuni și/sau pelerinaje religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară respectiva activitate, Cancelaria Sfântului Sinod recomandă ca, acolo unde există această tradiție, procesiunile de Florii să fie organizate „în ajunul sărbătorii, de către fiecare unitate de cult, cu proprii credincioși, prin înconjurarea lăcașului de cult”. Ramurile binecuvântate de salcie sau finic vor fi distribuite de către preoți și voluntari în exteriorul lăcașului de cult.

Slujbele din Săptămâna Sfintelor Pătimiri (Sfânta Liturghie, slujbele Deniilor, Taina Sfântului Maslu, Taina Spovedaniei etc.) vor fi oficiate în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult, potrivit rânduielilor liturgice și tipiconale, cu respectarea regulilor de protecție sanitară. Cele  săvârșite seara vor fi programate, după caz, într-un interval orar care să permită revenirea credincioșilor la casele lor, astfel încât să fie respectate prevederile legale în vigoare – recomandă Cancelaria Sfântului Sinod.

„În Sfânta și Marea Vineri, la momentul înconjurării bisericii cu Sfântul Epitaf, voluntarii vor îndemna pe credincioși să respecte distanța fizică. Dacă biserica nu are ieșiri laterale și nu poate fi asigurat un flux de intrare-ieșire, clericii vor aștepta în curtea bisericii până când toți credincioșii vor trece pe sub Sfântul Epitaf, apoi vor intra în biserică pentru partea de final a slujbei. Dacă în biserică nu există spațiu suficient pentru credincioși, după închinare, aceștia vor aștepta în curtea lăcașului de cult, pe locurile marcate” – este o altă recomandare.

Cancelaria Sfântului Sinod precizează că, potrivit tradiției începută în anul 2009, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă, 1 mai, spre seară, și va fi oferită delegațiilor eparhiilor la Aeroportul Internațional Otopeni. Ulterior, Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui, în timp util, Sfânta Lumină fiecărei parohii.

„Ținând cont că  în toate localitățile se permite circulația persoanelor în afara locuinței/ gospodăriei, în perioada 1 mai – 2 mai 2021, în intervalul orar 20:00-5:00 pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase, slujba Învierii Domnului din noaptea zilei de duminică, 2 mai, va fi săvârșită în prezența credincioșilor, potrivit rânduielii liturgice a Bisericii Ortodoxe. Astfel, pentru a evita aglomerația, la unitățile de cult cu pangarul în interiorul bisericii, vor fi organizate din timp, în locuri special amenajate în afara lăcașului de cult, mai multe puncte de distribuire a Paștilor, a lumânărilor, a candelelor și a obiectelor de colportaj. Credincioșii vor aștepta, în afara lăcașului de cult, pe locuri individuale special marcate, primirea de la clerici a Sfintei Lumini, la ora 00:00, păstrând distanța de 1,5 m între persoane. După oferirea Sfintei Lumini, se vor citi Sfânta Evanghelie și Pastorala. La finalul slujbei de afară, pentru săvârșirea Canonului Învierii și a Sfintei Liturghii, clericii vor intra în lăcașul de cult împreună cu credincioșii, în limita spațiului disponibil, potrivit prevederilor sanitare în vigoare, sau vor continua slujba în afara lăcașului de cult, în cazul în care numărul credincioșilor este mare” – anunță Cancelaria Sfântului Sinod.

Aceeași sursă precizează că în prima zi de Paști, slujba Vecerniei sau A doua Înviere, se săvârșește în biserici, începând cu ora 12:00, cu participarea credincioșilor mireni. În ziua de vineri, 7 mai, cu prilejul sărbătorii Izvorului Tămăduirii, slujba de sfințire a apei va fi săvârșită, în exteriorul bisericii, după rugăciunea amvonului de la Sfânta Liturghie. După sfințirea apei, aceasta va fi oferită credincioșilor în afara lăcașului de cult de către voluntari.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut