Cum văd parlamentarii clujeni posibilitatea unei noi suspendări a lui Băsescu

Liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan, spune că suspendarea lui Băsescu a fost decisă în 2012 de cei 7,4 Remus-Lapusanmilioane de români, iar de atunci acesta este doar o umbră a funcţiei de preşedinte al României.

„Suspendarea preşedintelui Traian Băsescu a fost decisă de cei 7,4 milioane de romani în vara lui 2012. De atunci, domnia sa, din punct de vedere moral, fiind doar o umbră a ceea ce ar trebui să reprezinte un preşedinte: un barbat de stat care să creioneze, alături de premier şi Parlament, bunul mers a unei ţări”, a spus Lăpuşan. Social democratul a ţinut să arate că, în această toamnă, 10 ani de Steluta-Cataniciuregim Băsescu se sfîrşesc şi, odată cu aceştia, şi proiectul de dezbinare naţională promovat de acesta.

Liderul Partidului Liberal Reformator Cluj, Steluţa Cătăniciu, este de părere că Parlamentul trebuie să fie pregătit în orice moment pentru suspendarea lui Traian Băsescu, chiar dacă acesta mai are trei luni de mandat. „Cred că Parlamentul trebuie să fie pregătit în orice moment pentru iniţierea suspendării preşedintelui Traian Băsescu, chiar dacă timpul rămas pînă la data primulul tur de scrutin al alegerilor prezindenţiale nu permite fizic derularea întregii proceduri pentru demiterea acestuia. Constituţia şi legile ţării nu se respectă în funcţie de calendarul alegerilor, ci permanent. Or, să transformi Palatul Cotroceni în sediu de campanie electorală Cornel-Itu-30pentru Elena Udrea, şi preşedintele României să devină şeful campaniei acesteia, este prea mult chiar şi pentru Traian Băsescu”, a spus Cătăniciu.

Deputatul PSD Cornel Itu avertizează că implicarea lui Băsescu în politică nu este corectă, deoarece, spune deputatul, preşedintele trebuie să fie un mediator. ”Prin ce face nu-şi îndeplineşte atribuţiile în mod corespunzător”, a subliniat social democratul, adăugînd că pentru el Traian Băsescu este trecut şi nu crede că ar mai trebui luată în calcul o nouă suspendare: „Cred că ar fi un Alin-Tiseefort prea mare, care ar agita şi mai mult apele”.

Senatorul PDL Alin Tişe susţine că un nou proces de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu ar fi ilegal şi abuziv, la fel ca şi celelalte două acţiuni de acest tip, cea din 2007 şi cea din 2012. Democrat liberalul arată că Legea fundamentală spune foarte clar cînd se poate suspenda preşedintele României. Senatorul clujean crede că Ponta şi PSD ar face orice pentru a pune mîna pe toată puterea din România, avertizînd că, dacă acest lucru s-ar întîmpla, nu ar mai conta Constituţia ci doar interesele de grup şi familie.

„Acest lucru ar trebuie sa-i pună pe ginduri pe toţi românii care nu vor să dea putera totală unor astfel de oameni şi să meargă la vot să voteze cu Dreapta”, a subliniat Tişe, arătînd că, în cazul în care suspendarea lui Băsescu se va supune votului în Parlament, el nu va susţine acest Marius-Nicoara-6lucru.

Liderul PNL Cluj, Marius Nicoară, spune că o eventuală iniţiativă de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu nu ar avea niciun fel de logică. Parlamentarul clujean crede că lansarea acestui subiect în spaţiul public a fost făcută strict Mate-Andras-Leventepropagandistic. ”Această temă a fost lansată de cei care se bat cu Băsescu, însă acesta nu mai există. Ar fi un demers fără niciun fel de eficienţă, pentru că Băsescu nu mai există”, a afirmat liberalul clujean.

La rîndul său, liderul UDMR Cluj, Máte András Levente crede că nu se impune în acest moment o nouă suspendare a lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al României. ”Nu cred că se impune acum o nouă suspendare, mai ales că are doar cîteva luni de mandat. Un astfel de demers ar duce la o nouă instabilitate politică şi ar avea consecinţe negative pentru zona economică”, a punctat Máte András Levente.

C.P.

Articole din aceeasi categorie