Cum trebuie alese jucăriile de Moș Nicolae

Jucăriile trebuie alese în funcție de vârstă, capacitățile și aptitudinile copilului, deoarece jucăriile care nu sunt destinate unei grupe de vârstă specifice pot să îl rănească, precizează InfoCons.

Principiile care guvernează securitatea jucăriilor sunt cele care se regăsesc atât în Directiva privind securitatea generală a produselor, în Directiva Consiliului 88/378/EEC referitoare la securitatea jucăriilor, cât și în Directiva 2009/48/EC privind siguranța jucăriilor. Aceste cerințe se referă la proprietățile fizice, mecanice, la flamabilitate, la proprietățile chimice, electrice, igienice și radioactivitate.

Asdt5felo, copiii sub 3 ani au tendința să bage jucăriile în gură și se pot îneca cu părțile mici ale acestora, de aceea trebuie respectate atenționările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: ”Atenție. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”. Jucăriile trebuie să aibă marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil și durabil, următoarele elemente: * coordonatele producătorului și/sau importatorului (numele, denumirea comercială / marca înregistrată a producătorului și/sau a importatorului și adresa la care pot fi contactați) * numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare) * marcajul de conformitate CE care conduce la supoziția că jucăria este sigură * dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau într-un document care însoțește jucăria * este recomandată existența instrucțiunilor de utilizare și a avertismentelor specifice, însoțite de indicații privind precauțiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării; acestea trebuie să fie traduse obligatoriu în română * patinele şi skateboardurile destinate utilizării de copii trebuie să fie însoţite de avertismentul ”Atenţie! A se purta echipament de protecţie” * jucăriile care reproduc la scară redusă aparate sau instalaţii destinate adulţilor, trebuie să poarte avertismentul ”Atenţie! A se folosi sub stricta supraveghere a unei persoane adulte!”

Orice reclamație legată de o jucărie achiziționată trebuie semnalată mai întâi vânzătorului / magazinului de la care a fost cumpărată și, în caz de nerezolvare, structurii teritoriale a ANPC sau asociațiilor pentru consumatori.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut