Cum se pune în aplicare la Huedin planul lui Orban Viktor de prevenire a amestecului de rase

Consilierii locali din Huedin urmează să dezbată în această săptămână un proiect de hotărâre ce vizează preluarea în folosință gratuită a unui imobil aflat în proprietatea Eparhiei Reformate din Ardeal în care ar trebui să se desfășoare activități de educație preșcolară cu predare exclusiv în limba maghiară. Practic, copiii maghiari din grădinițele mixte din oraș vor fi mutați în noua clădire, formându-se astfel o unitate de învățământ cu predare în limba maghiară, dar care va fi finanțată de statul român.

Imobilul a fost construit de Eparhia Reformată de Ardeal cu fonduri alocate de statul ungar și a fost inaugurat în luna iulie în prezența episcopului Kato Jozsef, a liderului UDMR Kelemen Hunor și a secretarului de stat al prim-ministrului ungar responsabil cu relațiile bisericești și etnice, Miklós Soltész.Investiția s-a ridicat la 300 de milioane de forinți, clădirea fiind proiectată pentru a găzdui patru grupe de grădiniță și una de creșă. 

Planul pentru formarea acestor grupe vizează scoaterea copiilor de etnie maghiară din grădinițele și creșele mixte din oraș.

Pentru înființarea în noua clădire a grădiniței și a creșei cu predare exclusiv în limba maghiară e nevoie ca imobilul să fie preluat în administrare de Primăria și Consiliul Local Huedin.

În acest sens a fost întocmit un proiect de hotărâre ce vizează preluarea în folosință gratuită a imobilului ce aparține Eparhiei Reformate de Ardeal, construit pe strada 1 Mai din Huedin cu scopul îmbunătățirii și extinderii serviciilor de educație preșcolară cu predare în limba maghiară, în baza unui contract de comodat. Contractul va fi valabil trei ani, cu posibilitatea prelungirii.

După preluarea imobilului, Primăria va trebui să transcrie toate contractele de utilități și să suporte cheltuielile de întreținere.

Tot cu sprijinul statului maghiar, Biserica Reformată se pregătește să construiască lângă actuala grădiniță o școală cu patru etaje, cu o suprafață utilă de aproximativ patru mii de metri pătrați. Aici ar urma să fie aduși elevii maghiari care în prezent învață la cele două licee din oraș.
Demersul de la Huedin privind grădinița și școala pare să se înscrie în planul premierul Ungariei Orban Viktor ce vizează ca maghiarii să nu devină rasă mixtă.

Aflat la Tușnad, premierul Orban a declarat pe 23 iulie: „Noi (ungurii – n.red.) nu suntem o rasă mixtă… și nu vrem să devenim o rasă mixtă”. Pentru că există o lume în care popoarele din Europa sunt amestecate cu cele din afara Europei. Aceasta este o lume de rasă mixtă. Și avem un amestec de popoare din interiorul Europei: se mută, lucrează, se mută. Deci, de exemplu, în Bazinul Carpatic, nu suntem metiși… Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim rasă mixtă…” Pentru ca strategia lui Orban de prevenire a amestecului maghiarilor cu alte rase au fost gândite se pare o serie de măsuri, în special la nivel de învățământ.

Astfel, Ungaria prin UDMR și cu sprijinul așa ziselor biserici istorice maghiare înființează forțat şcoli exclusiv maghiare, prin mutarea claselor maghiare din şcolile mixte într-una care, apoi, e declarată unitate de învăţământ cu predare doar în limba maghiară, dar finanțată de statul român.

Inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Marinela Marc a declarat recent că nu va fi de acord cu planul ce vizează segregarea școlară pe criterii etnice atâta timp cât copiii au posibilitatea de a studia în limba maternă, au resursă umană calificată și se bucură de condiții.
Marinela Marc crede că nu mai este cazul să discutăm în termenii aceștia în anul 2022 în condițiile în care „noi suntem un model aici în regiune de conviețuire pașnică, de respectare a drepturilor minorităților”. „Nu am știut că se vorbește despre proiectul unei școli, iar atâta timp cât copiii au posibilitatea de a studia în limba maternă, au resursă umană calificată și se bucură de condiții, nu văd de ce să se aducă în discuție necesitatea unei a treia școli. Doar dacă este folosită în scop electoral în următorii doi ani, ceea ce nu cred că este sănătos. Cred că trebuie venit cu alte argumente, cu alte proiecte pentru comunitate”, a explicat Marinela Marc.

S.P.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut