Cum se poate reduce factura la energie. Top 10 consumatori

Estimări realizate de instituții internaționale, prezentate de o companie de furnizare energie, arată că pentru o gospodărie cu dotări moderne, în care locuiesc trei persoane, consumul anual de energie electrică este de aproximativ 3.400 kWh, însă este posibil ca acesta să fie redus cu până la 30%.

Compania prezintă topul celor mai mari consumatori de energie, precum și câteva sfaturi elementare pentru a reduce consumul de energie.

Centralele termice vechi (pe gaz) consumă anual și între 600 – 800 kWh energie electrică. Consumul se poate reduce înlocuind centrala veche cu una nouă, în condensare. Pe lângă o economie de până la 30% la gaz, se poate obține și o economie de 200 kWh pe an la electricitate.

Aragazul electric consumă anual aproximativ 445 kWh. Consumul de energie din bucătărie reprezintă 30% din necesarul energiei electrice domestice. Compania susține că prin ajustarea felului de gătire se pot economisi până la 120 kWh pe an, astfel: folosind întotdeauna un capac, se reduce consumul de energie cu până la două treimi, echivalentul a 60 kWh; trebuie evitată, pe cât posibil, preîncălzirea cuptorului și gătirea cu căldură reziduală, economia fiind de circa 60 kWh.

Congelatorul consumă anual aproximativ 415 kWh. Congelatorul trebuie dezghețat periodic, iar ușa trebuie deschisă cât mai puțin timp posibil, astfel putându-se economisi 50 kWh.

Frigiderul consumă anual aproximativ 330 kWh. Frigiderul nu ar trebui amplasat într-un loc cald, iar ușa ar trebui deschisă cât mai puțin timp posibil, pentru a economisi 50 kWh.

Iluminatul din locuință consumă anual 330 kWh. Becurile clasice pot fi înlocuite cu becuri economice, care consumă cu 75% mai puțină energie. și astfel se pot economisi până la 250 kWh. Se pot folosi prize de alimentare cu comutatoare, pentru a opri complet dispozitivele electronice.

Uscătorul de rufe consumă anual 325 kWh. Rufele ar trebui scoase din mașină cât mai repede după terminarea programului cu renunțare la centrifugarea antișifonare, care consumă energie în plus. De asemenea, ar trebui achiziționat separat uscătorul de rufe, deoarece aparatele combinate folosesc mai multă apă și consumă dublul timpului pentru uscare, într-un ciclu complet.

Mașina de spălat vase consumă anual 245 kWh. Folosirea ei este mai ieftină decât spălarea manuală, care consumă în plus cu până la 30%. Mșina trebuie încărcată complet, iar vasele nu ar trebui prespălate. De asemenea, se poate folosi programul Eco, care încălzește apa la maximum 50 de grade.

Mașina de spălat haine consumă anual 200 kWh. Hainele pot fi spălate la 30 în loc de 40 de grade, iar pentru igiena aparatului este suficient dacă acesta spală o dată pe lună la 60 de grade, astfel putându-se economisi 50 kWh. Trebuie folosit programul Eco, care folosește mai puțină apă și doar jumătate din energia necesară unui program normal, economisindu-se astfel 60 kWh. Filtrul de scame trebuie curățat periodic. Dacă nu este necesar, se poate spăla fără programul de prespălare, cu mașina la încărcătură completă, economia fiind de 90 kWh.

Televizorul consumă anual 190 kWh. La un TV cu diagonala sub 100 cm, trebuie ca acesta să se încadreze în clasa energetică A, iar pentru un ecran mai mare clasa trebuie să fie A+. Televizorul nu trebuie să meargă ”în gol”. Vizionarea în format HD consumă mai puțină energie decât una în Ultra HD sau 4K, iar televizoarele LED consumă chiar și de trei ori mai puțin decât cele cu plasmă.

Routerul WLAN pentru internet wireless consumă anual 135 kWh. Routerul WLAN poate fi oprit dacă se lipsește de acasă pentru o perioadă mai lungă de timp.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut