Cum preferă să lucreze angajații din România: acasă sau de la birou

Conform unui sondaj realizat recent de Undelucram.ro, în jur de 33% dintre specialiștii în Resurse Umane spun că în companiile lor angajații lucrează de la birou două zile pe săptămână.

La ora actuală, 61% dintre angajații din România lucrează preponderent de acasă (3-5 zile pe săptămână), iar ceilalți de la birou. Totodată, 72% își doresc să continue să lucreze de acasă, în timp ce doar 28% ar vrea să lucreze preponderent de la birou (3-5 zile pe săptămână).

Experții în Resurse Umane spun că în urma discuțiilor avute cu managementul companiei au hotărât ca munca să se desfășoare de la birou două zile pe săptămână (32% dintre ei), munca să fie de la birou 4 zile pe săptămână (19%), decizia să fie a angajaților (12%), munca să fie 3 zile pe săptămână de la birou (9%), angajatii să vină în fiecare zi la birou (7%), angajații să lucreze 4 zile remote și una de la birou (3,3%), exclusiv de acasă – cu anumite excepții (3,1%) și angajații să lucreze 3 zile remote (2,9%).

Cei care preferă să lucreze de acasă afirmă că au ales acest mod de a munci pentru că li se pare mai eficient (62% dintre angajați) sau pentru că pot să aibă grijă și de familie și casă în timpul programului de lucru (57%). În jur de 13% dintre ei spun că le place să lucreze de acasă pentru că acest lucru le permite să aibă încă un job.

Angajații ar reveni la birou doar dacă li s-ar cere

Dacă ar fi să se întoarcă să lucreze de la birou, în jur de 65% dintre salariați ar face aceasta doar dacă ar fi o cerință expresă din partea companiei. În jur de 50% dintre angajați ar lucra de la birou pentru a socializa, iar 27% din motive legate de eficiență.

De remarcat că dacă compania le-ar cere să lucreze 3-5 zile pe săptâmână de la birou, 54% nu ar fi de acord. De asemenea, în cazul în care li s-ar cere să lucreze în majoritatea timpului de la birou și nu ar vrea acest lucru, aproximativ 40% dintre salariați și-ar căuta un alt loc de muncă. Pe de altă parte, alți 36% dintre ei ar vorbi cu alți colegi pentru a convinge managementul să schimbe această decizie, iar 25% s-ar conforma deciziei de a merge la birou deoarece nu au alternative.

Mai bine de jumătate dintre angajați (52%) spun că angajatorii nu i-au întrebat ce cred atunci când au decis cum se desfășoară modul de lucru. În schimb, 90% dintre specialiștii în Resurse Umane spun că și-au consultat salariații privind întoarcerea la munca de la birou, 7% nu au făcut acest lucru, iar 3% spun că o vor face. În jur de 90% dintre specialiștii în Resurse Umane spun că managementul susține un echilibru între munca de la birou și cea de acasă, 6% dintre ei afirmă că managerii încurajează munca de acasă, iar 4% ar dori să cheme angajații la birou.

Deși în foarte multe domenii se lucrează de acasă de peste doi ani și jumătate, doar 54% dintre specialiștii Resurse Umane spun că există reguli privind telemunca în companiile pe care le reprezintă, și numai 44% dintre angajatori susțin că vor stabili astfel de reguli.

Ce necazuri au angajatorii cu munca de acasă

Principalele îngrijorări privind munca remote sunt reprezentate de faptul că angajații nu mai comunică la fel de bine unii cu alții, ceea ce le poate afecta eficiența (33%), tendința ca angajații să nu își mai dorească să lucreze de la birou (29%), menținerea motivării angajaților (24%), faptul că inițiativele de Resurse Umane nu mai sunt suficient de vizibile (10%) și faptul că urmează o criză economică în care este nevoie ca angajații să fie mai uniți și eficienți, iar aceștia nu vor să revină la birou (8%).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut