Cum începe noul an universitar la Cluj-Napoca

Aproape toate universitățile clujene își încep astăzi cursurile. Singura instituție de învățământ superior clujeană care a decis să înceapă anul universitar lunea viitoare este Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

La Universitatea „Babeș-Bolyai” ceremonia de deschidere a noului an universitar 2021-2022 va avea loc în Aula Magna, cu începere de la ora 12.00 și va fi transmisă live pe canalul de YouTube și pe pagina oficială de Facebook. Programul Ceremoniei de deschidere a anului universitar 2021-2022: ora 12.00- deschidere; intonarea Imnului național al României; intonarea Gaudeamus Igitur; discursul Rectorului UBB, prof. univ. dr. Daniel David; discursurile invitaților; acad. prof. univ. dr. Ionel Haiduc, primul Rector al UBB după Revoluția din 1989; „Universitatea atunci și acum”; Leigh Kamolis, Head of Evaluation QS (QS*****); reprezentantul conducerii Universității din Vilnius -”Anul Báthory” și Tradiția „universităților báthoriene”: Vilnius 442 de ani și UBB 440 de ani; mesajul Prefectului studenților din UBB; Încheiere – Oda bucuriei.

Consiliul de administrație al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), împreună cu Senatul UBB, au decis, recent, că modalitatea de organizare a anului universitar 2021-2022 va fi stabilită de către fiecare facultate în parte, ținând cont de specificul educațional, de noile reglementări naționale și de condițiile de pandemie, în condițiile autonomiei universitare (HCA privind începerea anului universitar 2021-2022).

Studenții vaccinați au acces la cursuri

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” a anunțat că festivitatea de deschidere a anului universitar 2021-2022 va avea loc astăzi, 27 septembrie, de la ora 12:00, în Aula „Iuliu Hațieganu”, de pe strada Gh. Marinescu nr. 23.
Evenimentul va putea fi urmărit și în transmisie live, pe site-ul și pe pagina de Facebook a universității.

UMF Cluj a anunțat în 10 septembrie că anul universitar 2021 – 2022 va începe cu prezența fizică la activitățile didactice, în modul următor: Cursurile se vor desfășura în amfiteatre și în sălile de curs. Vor fi acceptați fizic studenții vaccinați (cu schema de vaccinare completă) și studenții care au trecut prin boală, dețin certificat digital și care se înscriu în perioada cuprinsă între 14 și 180 de zile de la confirmarea bolii. Pentru ceilalți studenți cursul va fi transmis on line; Lucrările practice se vor desfășura în format fizic cu participarea tuturor studenților. Studenții nevaccinați și cei care nu au trecut prin boală sau au depășit intervalul de siguranță vor prezenta teste Covid negative realizate de doua ori pe săptămână în cazul testelor antigen rapide și o dată pe săptămână în cazul testelor PCR; Stagiile clinice se vor desfășura în format fizic după un orar stabilit de conducerea facultății. Secțiile clinice ale spitalelor universitare acceptă pentru stagiile clinice doar studenți vaccinați.

La Universitatea de Artă și Desing din Cluj-Napoca se va organiza luni, 27 septembrie 2021, între orele 10.00-11.00, în regim online, evenimentul de deschidere a anului universitar adresat studenților din anul I, nivel licență, de la toate programele de studii. Conectarea se va realiza prin intermediul Google Meet, linkul de conectare va fi trimis prin intermediul e-mailul fiecărui student.

„Evenimentul de deschidere se va încheia cu o sesiune de explicare a orarului aferent disciplinelor teoretice și DSPP (intervalul orar 11.00-12.00), organizată de Departamentul de Discipline teoretice în colaborare cu DSPP”, a transmis Universitatea.

La Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca nu va avea loc o festivitate de deschidere a anului universitar cu prezență fizică. Reprezentanții universității au anunțat că noul an universitar va fi marcat prin transmiterea cuvântului rectorului prin intermediul rețelelor de internet. Totodată, cursurile urmează să se desfășoare în format hibrid.

Prezență fizică la UTCN

Și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a ales să transmită mesajul rectorului prin intermediul internetului pentru a marca deschiderea anului universitar. Aici însă, conform unei hotărâri a Senatului UTCN din 22 iulie, toate activitățile didactice (pentru ciclurile universitare de licență, masterat și doctorat) se vor desfășura în regim onsite(față în față), cu respectarea tuturor normelor de protecție privind siguranța epidemiologică. Hotărârea precizează că în cazul în care situația epidemiologică se va modifica, desfășurarea activităților va fi corelată cu legislația în vigoare.

C.P.

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut